Att måla möbler är ett kreativt sätt att ge nytt liv åt gamla och slitna möbler eller för att anpassa dem till din inredningsstil. En populär och prisvärd metod är att använda väggfärg för att måla möblerna. I denna artikel kommer vi att gå igenom stegen för att måla möbler med väggfärg på rätt sätt.

Steg 1: Förberedelser

Inled med att noggrant rengöra dina möbler. Ta bort smuts, damm och eventuella gamla färglager med en mild tvållösning och en borste. Låt möblerna torka helt innan du går vidare.

 1. Rengöring: Ta bort damm, smuts och eventuella gamla lager av lack eller färg genom att tvätta möblerna noggrant. Använd en mild tvållösning och skrubba med en trasa eller borste. Låt möblerna torka helt.
 2. Ytbehandling: Om möblerna har ojämnheter eller skador, fyll i dem med träspackel och slipa ytan jämn med ett fint sandpapper. Detta ger en jämn och slät yta för färgen att fästa på.
 3. Maskering: Om det finns delar av möblerna som du inte vill måla, till exempel handtag eller beslag, använd maskeringstejp och plastfolie för att skydda dessa områden.
 4. Reparera och förbättra: Om dina möbler har ojämnheter eller skador, använd träspackel för att fylla i dem och ett fint sandpapper för att jämna ut ytan. Detta ger en jämn och slät yta för färgen att fästa på.

Steg 2: Färgval och material

Välj rätt typ av färg beroende på dina möblers material och användningsområde. För trä- eller laminatmöbler fungerar latexfärg vanligtvis bra. Se till att färgen du väljer passar din önskade färgpalett och inredningsstil.

 1. Väggfärg: Välj en högkvalitativ väggfärg som passar din önskade färg och finish. En latexbaserad färg fungerar oftast bra för målning av möbler.
 2. Penslar och rullar: Använd penslar och rullar av hög kvalitet som är lämpliga för väggfärg. En bred pensel ger en jämn applicering, medan en smal pensel kan användas för detaljarbete.
 3. Använd rätt verktyg: Investera i högkvalitativa penslar och rullar som är lämpliga för den typ av färg du använder. En bred pensel ger en jämn applicering på stora ytor, medan smala penslar är bra för detaljarbete.

Steg 3: Målningsteknik

Måla i jämna och långa drag för att undvika penselstreck och ojämnheter. Applicera färgen i tunna lager istället för ett tjockt lager, och låt varje lager torka ordentligt innan du går vidare till nästa.

 1. Primning: Applicera en primer om möblerna är obehandlade eller om du byter från en mörk till en ljus färg. Låt primern torka enligt tillverkarens anvisningar.
 2. Första strykningen: Måla ett jämnt lager av väggfärg över möblerna. Arbeta i jämna och långa drag för att undvika penselstreck och ojämnheter. Låt färgen torka helt innan du går vidare.
 3. Slipa mellan lager: Använd fint sandpapper (ungefär 220 korn) för att lätt slipa ytan mellan färglager. Detta hjälper till att få en slät och professionell finish.
 4. Andra strykningen: Applicera ett andra lager av väggfärg för att säkerställa en jämn och täckande yta. Låt detta lager torka helt.

Steg 4: Finish och efterbehandling

För att skydda färgen och ge möblerna en hållbar finish, applicera en transparent lack eller vax som passar din inredningsstil. Detta ger inte bara skydd utan ger också möblerna en polerad look.

 1. Ytbehandling: För att skydda färgen och ge möblerna en hållbar finish kan du applicera ett transparent lack eller vax. Välj en finish som passar din inredningsstil, som matt, halvmatt eller blank.
 2. Återmontering: När alla ytor är torra och färdigbehandlade, sätt tillbaka handtag, beslag och eventuella delar du tidigare skyddade med maskeringstejp.
 3. Låt möblerna torka ordentligt: Innan du börjar använda eller flytta möblerna, låt dem torka ordentligt, vanligtvis i minst 24 timmar.

Tålamod och noggrannhet

Målning av möbler kan vara en tidskrävande process, så ha tålamod och var noggrann. Undvik att skynda och ta dig tid att följa alla steg noggrant.

Låt torka ordentligt

Innan du använder eller flyttar möblerna, låt dem torka ordentligt enligt tillverkarens rekommendationer. Detta kan ta upp till 24 timmar eller mer beroende på färgtyp och miljö.

Stolthet i ditt arbete

När du har slutfört målningsprojektet, var stolt över ditt arbete. Målning av möbler är ett kreativt sätt att förvandla din inredning, och de bästa resultaten kommer från noggrannhet och omsorg.

Att måla möbler med väggfärg är ett roligt och kreativt projekt som kan förvandla ditt hem. Genom att följa dessa steg och använda rätt material kan du uppnå en professionell och hållbar finish på dina målade möbler.


Frågor och svar

Vilken typ av förberedelse krävs innan du målar möbler med väggfärg?

Innan du målar möbler med väggfärg är det viktigt att rengöra möblerna noggrant för att ta bort smuts och damm. Du bör också reparera eventuella skador och ojämnheter på ytan med träspackel och slipa ytan jämn med sandpapper.

Vad är den bästa typen av väggfärg att använda för möbler?

Latexbaserad väggfärg är vanligtvis ett bra val för att måla möbler. Det är lätt att arbeta med, torkar snabbt och ger en jämn yta. Se till att välja en färg som passar dina önskemål och inredningsstil.

Vilka verktyg är bäst att använda för att applicera väggfärg på möbler?

För att måla möbler med väggfärg bör du använda högkvalitativa penslar och rullar som är avsedda för väggmålning. En bred pensel ger en jämn applicering på stora ytor, medan smala penslar är bra för detaljarbete.

Hur målar jag möbler med väggfärg utan att få penselstreck och ojämnheter?

För att undvika penselstreck och ojämnheter bör du måla i jämna och långa drag. Applicera färgen i tunna lager istället för ett tjockt lager och låt varje lager torka helt innan du går vidare.

Vilken typ av efterbehandling behövs efter att du har målat möbler med väggfärg?

För att skydda färgen och ge möblerna en hållbar finish kan du applicera en transparent lack eller vax som passar din inredningsstil. Detta ger inte bara skydd utan ger också möblerna en polerad look.