Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Gardenstore.se, Granngården och Byggmax.se.

Vem drömmer inte om den perfekt klippta gräsmattan? En grön och välklippt matta likt en golfgreen gör grannarna lika gröna som gräset av avund. Men det kan vara svårt att hinna med gräsklippningen samtidigt som man ska göra andra sysslor i hemmet. Därför är robotgräsklipparen den suveräna produkten för dig som inte vill låta tids- och energibristen gå ut över en riktigt prydlig gräsmatta. 

En robotgräsklippare vill man såklart ska vara flera saker. Den ska klippa jämnt, komma åt i alla hörn och kanter av gräsmattan och kunna klippa runt utemöbler och plantage i trädgården. Den bör vara diskret och tystlåten så att den kan jobba utan att störa grannar, husdjur eller gäster. En tredje faktor måste vara att batteriet håller väl och länge samt att det ska gå att ladda snabbt och säkert. Har man en stor gräsmatta vill man knappast att robotgräsklipparen ska ge upp efter halva jobbet. Med det svenska vädret med kombination av sol och regn växer gräset dessutom fort. Robotgräsklipparen kan behöva arbeta flera dagar i veckan. Då håller det inte att batteriet tar för lång tid att ladda upp om man behöver skicka ut gräsklipparen på nytt uppdrag redan dagen efter den avslutade det förra.  

Vi har testat några av de främsta robotgräsklipparna på marknaden. Vår slutsats är att drömprodukten är ingen mindre än Husqvarna Automower 440, därefter mellanprodukten Stiga Autoclip 225 S – Startpaket och slutligen budgetprodukten AL-KO Robolinho E 500. I listan finns även en speicialare: Stihl RMI 632 PC

Missa inte våra fyra bubblare: Gardena Sileno City 500, Husqvarna Automower 315, Loopo M Wolf-Garten och Bosch Indego 350 Connect.


Drömprodukten: Robotgräsklippare Husqvarna Automower 440

Drömprodukten: Robotgräsklippare Husqvarna Automower 440

Denna robotgräsklippare från himlen gör jobbet i det tysta och klarar både terräng och backar med 45 % lutning. Det finns en inbyggd vädertimer och batteriet har en uppladdningstid på enbart en timme.


Mellanprodukten: Robotgräsklippare Stiga Autoclip 225 S – Startpaket

Mellanprodukten: Robotgräsklippare Stiga Autoclip 225 S – Startpaket

En nätt robotgräsklippare som går snabbt och lätt att installera och på nolltid är ute och trimmar gräset i din trädgård. För dig med stor trädgård med mindre lutningar.


Budgetprodukten: Robotgräsklippare AL-KO Robolinho E 500

Budgetprodukten: Robotgräsklippare AL-KO Robolinho E 500

Detta alternativ ger mycket robotgräsklippare för en billig peng. Trots sitt låga pris arbetar den hårt men diskret på ytor upp till 500 m² och garanterar dig en välklippt gräsmatta.


Specialaren: Robotgräsklippare Stihl RMI 632 PC

Specialaren: Robotgräsklippare Stihl RMI 632 PC

Den smarta robotgräsklippare har finessen att den kan styras via tillhörande app. Du behöver aldrig resa dig ur solstolen för att programmera schema eller funktion.


Så här genomförde vi testerna för bästa robotgräsklipparen:

1.      Kartläggning av produkter på den svenska marknaden
2.      Genomgång av genomförda tester de senaste 24 månaderna
3.      Sammanställning och utvärdering av informationen
 
Hemguide.se är en sida som finansieras genom att länka till olika e-handlare. Alla tester görs dock helt fristående från dessa företag och tillverkarna av produkterna. Innehållet avgörs av de enskilda personer som analyserar kartläggningarna och testerna.

Vi rekommenderar

Drömprodukten: Robotgräsklippare Husqvarna Automower 440

Drömprodukten: Robotgräsklippare Husqvarna Automower 440

Det är omöjligt att komma ifrån och ignorera överlägsenheten bland robotgräsklippare hos Husqvarna Automower 440. Detta är herren på täppan när det kommer till de små robotarna som håller din gräsmatta jämn, vacker och vältrimmad samtidigt som den jobbar tyst. Utan att du knappt lägger märke till den smälter den snabbt in i trädgården. Den smarta vädertimern gör att robotgräsklipparen planerar sin gräsklippning efter gräsets tillväxt. Det är nästan som om den hade en inbyggd meteorolog – fast bättre. Vid avslutat jobb hittar Husqvarna Automower 440 själv tillbaka till laddstationen och fyller batteriet med ström för nästa projekt.

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 440 kan arbeta på en yta på hela 4 000 m². Det går att jämföra med en fotbollsplan som vanligtvis ligger på en areal av 5 400 m². Denna modell kan med andra ord klippa gräs över enorma ytor och hanterar utan tvekan även de största trädgårdarna med goda resultat. Robotgräsklipparen styrs helt och hållet via din smartphone och du kan till och med spåra den vid händelse av stöld. Husqvarna Automower 440 klarar av att jobba dygnet runt i alla slags väder. En normal klipptid på en laddning uppgår vanligtvis till ungefär 290 minuter, det vill säga nästan fem timmar.


Mellanprodukten: Robotgräsklippare Stiga Autoclip 225 S – Startpaket

Mellanprodukten: Robotgräsklippare Stiga Autoclip 225 S – Startpaket

Detta är robotgräsklipparen för dig som inte vill komplicera installationen med svårförståeliga funktioner och accessoarer. Stiga Autoclip 225 S innehåller ett enkelt installationspaket så att du på nolltid kan skicka ut roboten att ta hand om det långa gräset utan konstigheter. Med den höga klipphastigheten på 30 meter per minut samt arbetstid på två och en halv timme per laddning hinner den gott och väl klippa ned ditt gräs snabbt och smidigt. Inga komplikationer, bara en robotgräsklippare som klipper gräs – exakt som man vill ha det, varken mer eller mindre.  

Men låt dig inte tro att robotens enkelhet gör den mindre avancerad. Samtidigt har Stiga Autoclip 225 S flera funktioner som gör den framgångsrik i trädgården och kan utan tvekan konkurrera med andra robotgräsklippare på marknaden. Denna robotgräsklippare har en inbyggd regnsensor som gör att den kan avbryta gräsklippningen vid ohållbart väderläge. Dessutom klarar den av att ta sig an backar med upp till 20 % lutning, vilket gör att den kan jobba över ojämna ytor i trädgården utan problem. Med en uppladdningstid på enbart två timmar behöver du inte vänta länge på att denna robotgräsklippare med inbyggt eco-mode ska ge sig ut på nytt och hålla gräsmattan i trim.

Mellanprodukten: Robotgräsklippare Stiga Autoclip 225 S – Startpaket
Mellanprodukten: Robotgräsklippare Stiga Autoclip 225 S – Startpaket

Budgetprodukten: Robotgräsklippare AL-KO Robolinho E 500

Budgetprodukten: Robotgräsklippare AL-KO Robolinho E 500

Det ska inte behöva vara en klassfråga att få hjälp med gräsklippningen av en robotgräsklippare. Det bevisar robotgräsklipparen AL-KO Robolinho E 500 med råge. Detta är robotgräsklipparen för dig som inte kan, eller inte vill, lägga dyra pengar på en robotgräsklippare men ändå vill ha en prisvärd produkt som gör jobbet. Att Robolinho E 500 “gör jobbet” bekräftades av konsumenttidskriften Råd & Rön som gav produkten toppbetyg när det kom till klippförmåga, hantering av hinder och lutning, ljudnivå, programmering, säkerhet och manualens tydlighet. Det här är produkten som utgör en tuff konkurrent på robotgräsklipparmarknaden med sitt låga pris och den kvalité man ändå för pengarna.

Budgetprodukten: Robotgräsklippare AL-KO Robolinho E 500

AL-KO Robolinho E 500 drivs miljövänligt och har en sensor som hindrar den från att komma för nära både människor och djur. Du behöver med andra ord aldrig bli orolig för att din hund, katt eller ditt barn ska riskera att skada sig på de vassa knivarna. Robolinho E 500 stannar innan den hinner kommer tillräckligt nära för att utgöra någon risk. Denna robotgräsklippare är en tystgående hårdjobbare som tar sig an backar med lutning ända upp till 45 %. Du kan själv justera klipplängden mellan 25 – 55 millimeter så att du får gräslängden du själv önskar.

Budgetprodukten: Robotgräsklippare AL-KO Robolinho E 500

Specialaren: Robotgräsklippare Stihl RMI 632 PC

Specialaren: Robotgräsklippare Stihl RMI 632 PC

Vår specialare i listan, robotgräsklippare Stihl RMI 632 PC, är en specialare av en anledning. Denna robotklippare är en kraftfull, uthållig och effektiv apparat som trots sin styrka ändå karaktäriseras främst av sin smarthet. Denna produkt från Stihls iMow kommunicerar du med direkt via din iMow-app på telefonen. Det innebär att du kan sitta bekvämt kvar i solstolen, sippa på en drink och programmera schema och program för gräsklipparen utan att behöva lyfta mer än ett finger. Koppla av och följ var bland dess 5 000 m² klippyta roboten rör sig på genom gräsklipparens GPS-funktion i appen.  

Passa på och njut medan Stihl RMI 632 PC arbetar i upp till 50 timmar i veckan till en ljudtrycksnivå som går närmast obemärkt förbi. Med robotens regnsensor förstår apparaten själv när förhållandena för gräsklippning är som bäst och ger sig då ut på din gräsmatta och arbetar. Den klarar av att klippa i trädgårdar med stark lutning och avbryter sin riktning när den känner av att den närmar sig ett hinder, även rörliga sådana. Var dock försiktig med att låta dina barn eller husdjur komma i närheten av robotgräsklipparen. I slutändan är Stihl RMI 632 PC trots allt ett redskap med sylvassa knivar och ingen leksak.  


Våra bubblare

Robotgräsklippare Gardena Sileno City 500

Robotgräsklippare Gardena Sileno City 500

Den första outsidern som inte kvalade sig in på ovanstående lista men som ändå bör nämnas i sammanhanget är robotgräsklipparen Gardena Sileno City 500. Detta alternativ vänder sig främst till dig med en något mindre gräsmatta och trädgård. Gardena Sileno City 500 klarar dock gräsytor på upp till 500 m². Den är en mästare på att ta sig igenom trånga passager och arbeta hårt och detaljerat på mindre ytor. Gräsklipparen har ett roterande bakhjul som gör att roboten kan vända på klacken och fortsätta klippa i en annan riktning om den exempelvis stöter på ett hinder. Den snabba svängradien gör den anpassad för dig med en nätt trädgård men som ändå vill ha en vältrimmad gräsmatta samtidigt som du har tid för annat.  

Robotgräsklippare Gardena Sileno City 500

Var noga med att enbart låta din Gardena Sileno City 500 arbeta på dagtid. På kvällarna och nätterna kommer många djur fram och letar sig gärna in i trädgårdarna, inte minst igelkottarna. Det kan uppstå förödande olyckor om en igelkott kommer för nära robotgräsklipparen och dess livsfarliga knivar. Använder du din robotgräsklippare med förnuft kommer den bli det viktigaste redskapet i ditt hushåll. Att gå tillbaka till en handdriven gräsklippare blir aldrig mer aktuellt tack vare bland annat Gardena Sileno City 500.


Robotgräsklippare Husqvarna Automower 315

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 315

Bidrag nummer två bland bubblarna är ingen mindre än modell Husqvarna Automower 315. Denna gräsklippare fixar större gräsmattor på upp till 1 500 m² med lutningar på upp till 40 %, vilket motsvarar en backe med lutning på 22°. Den anpassar sin klippning utefter hur snabbt gräset växer och kan även manövreras manuellt. Inte minst har Husqvarna Automower 315 en funktion som innebär att du kan byta skal på din robotgräsklippare till den färg du anser passa allra bäst. Den här modellen blir nästan som ett husdjur eller familjemedlem som tyst och diskret brummar runt i trädgården och håller gräsmattan i trim.

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 315

Vad som dock gör Husqvarna Automower 315 mest speciell i sitt slag är dess otroliga säkerhetsfunktioner för att förebygga både skador och stölder. Husqvarna Automower 315 har inbyggda sensorer som gör att den känner av när den lyfts upp eller välts omkull. Samtidigt stannar knivbladen med omedelbar verkan för att förhindra olyckor. Robotgräsklipparen är även utrustad med en personlig PIN-kod, vilket gör att den inte kan användas utan att rätt kod trycks in. Förutom att den därmed blir obrukbar för tjuvar utlöser den även en högt larm om den lämnar sin trädgård den är programmerad att klippa i.  

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 315

Robotgräsklippare Loopo M Wolf-Garten

Robotgräsklippare Loopo M Wolf-Garten

På plats nummer tre bland våra bubblare hittar vi den snälla familjekompisen Loopo M Wolf-Garten. Den här roboten har effektiviteten som sin absoluta styrka. Med en körtid på 45-70 minuter och en uppladdningstid på 50-90 minuter, beroende på vilken modell av Loopo M Wolf-Garten du väljer, röjer den snabbt och noggrant upp bland det höga gräset i trädgården. Därefter lämnar den över trädgården och gräsmattan för dig och din familj, barnen och husdjuren att vistas och leka på en perfekt trimmad gräsmatta.  

Den största styrkan hos Lolo M Wolf-Garten är utan tvekan dess välutvecklade klippsystem. Förutom dess förmåga att klippa mycket gräs på kort tid är den även tystgående och klarar av att ta sig igenom både terräng och över sluttningar. Med avancerad klippteknik kommer Lolo M Wolf-Garten in i hörnen och du det blir minimalt om något eftertrimarbete överhuvudtaget. Robotgräsklipparen är slitstark och du kan lätt klippa gräset under en hel säsong utan att behöva byta ut någon av knivarna. Den tar sig enkelt från en zon till en annan om dina gräsmattor sitter ihop med en passage eller gång. Ett givet val för den som vill maximera klippningens effektivitet.  


Robotgräsklippare Bosch Indego 350 Connect 

Robotgräsklippare Bosch Indego 350 Connect

Avslutningsvis har vi robotgräsklipparen för dig med stor trädgård med mycket gräsyta och färre planteringar och andra hinder i trädgården, nämligen roboten Bosch Indego 350 Connect. Till skillnad från många andra robotgräsklippare på marknaden klipper Bosch Indego 350 Connect i en systematik och i raka linjer likt man klipper en fotbollsplan. Detta är möjligt tack vare funktionen Logicut och resulterar i en jämn och proffsig gräsmatta. Tack vare dess fantastiska klippteknik finfördelar roboten gräset i samband med klippningen, vilket i förlängningen bidrar till att göda gräsmattan. Resultatet blir en grönare och mer välmående gräsmatta för dig och din familj. 

Robotgräsklippare Bosch Indego 350 Connect

Bosch Indego 350 Connect är en självständig robotgräsklippare som på egen hand klarar av att kartlägga din gräsmatta och planera ett schema för mest effektiv gräsklippning. Givetvis kan du dock gå in och justera systemet och själv påverka var, när och hur du vill att din robot ska klippa. Klipptiden är något kortare än på övriga modeller, cirka 30 minuter, men den går å andra sidan väldigt snabbt att ladda upp igen. Skulle din Bosch Indego 350 Connect bli stulen kan du spärra den på distans så att den blir obrukbar för den tjuv som lagt beslag på roboten.  

Robotgräsklippare Bosch Indego 350 Connect

Sammanfattning

Som du ser i de ovanstående listorna finns det en uppsjö av olika alternativ med diverse olika funktioner. Det kan vara svårt att hitta rätt bland alla robotgräsklippare. Fundera på vad syftet ska vara med just din robot. Hur viktigt är det för dig med en ständigt vältrimmad gräsmatta? Du bör så långt det är möjligt försöka matcha produkt med behov. Har du en större gräsmatta kanske du ska titta efter en apparat med längre klipptid. Är din trädgård av modell mindre kanske du kan gå ned i pris, men samtidigt värdera robotens flexibilitet på trängre ytor.

Vi har testat några av de främsta robotgräsklipparna på marknaden. Vår slutsats är att drömprodukten är ingen mindre än Husqvarna Automower 440, därefter mellanprodukten Stiga Autoclip 225 S – Startpaket och slutligen budgetprodukten AL-KO Robolinho E 500. I listan finns även en speicialare: Stihl RMI 632 PC

Missa inte våra fyra bubblare: Gardena Sileno City 500, Husqvarna Automower 315, Loopo M Wolf-Garten och Bosch Indego 350 Connect.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa robotgräsklipparen.

Vad ska jag tänka på när jag väljer den här produkten?

Som beskrivet i sammanfattningen bör du försöka matcha produkt med behov, och inte minst din plånbok, i den utsträckning du kan. Hur ser egentligen din trädgård och gräsmatta ut? Sluttar din gräsmatta bör du till exempel landa i en robotgräsklippare som klarar av att ta sig an högre lutningar. Kika också extra noga på vilken decibelnivå de olika robotgräsklipparna uppnår. De flesta modeller är i mångt och mycket tystlåtna, men en brummande robotgräsklippare som arbetar hela dagen kan lätt reta gallfeber på dina grannar som vill vara ute i trädgården. Det är en konflikt du gärna slipper.  

Vad är en bra robotgräsklippare?

Effektiva och smarta robotgräsklippare med sensorer som skyddar dina barn och djur i närheten från att skadas. Stöldskydd är en fantastisk funktion. 

Vad är en dålig robotgräsklippare?

Högljudda gräsklippare med kort klipptid och lång uppladdning. Kan du inte fjärrstyra roboten med exempelvis en app går en stor del av funktionen förlorad.

Källor

  • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-husqvarna-automower-440
  • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-stiga-autoclip-225-s-startpaket
  • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-al-ko-robolinho-e-500
  • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-stihl-rmi-632-pc
  • https://www.granngarden.se/robotgrasklippare-gardena-sileno-city-500/p/1262210
  • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-husqvarna-automower-315
  • https://www.byggmax.se/tr%C3%A4dg%C3%A5rd/tr%C3%A4dg%C3%A5rdsmaskiner/gr%C3%A4sklippare/robotgr%C3%A4sklippare-loopo-m-wolf-garten-p7038617
  • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-bosch-indego-350-connect
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 3 votes
Varumärke
Husqvarna
Produktnamn
Automower 440