Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Proffsmagasinet.se & Gardenstore.se.

Den bästa vertikalskäraren gör allt lättare och ser till att din gräsmatta får både luft och näring. Genom att använda rätt verktyg och redskap kan du hålla din gräsmatta i ett riktigt bra skick. Det är trots allt något som gör en större skillnad än vad du kan tro. Att ha en vacker trädgård kräver flera verktyg som en grästrimmer och även vertikalskäraren. På det här sättet kan du vara säker på att du håller din trädgård i bästa skick och att gräsmattan är riktigt grön och vacker.

Alla verktyg och redskap som behövs i trädgården innebär att du får ett lättare arbete. Det gäller både vid val av motorsåg och mycket annat. För alla arbeten som genomförs i trädgården kan innebära att du får en vackrare plats att njuta av livet i. Därför har vi i vårt test gått igenom de bästa produkterna för du enklare ska kunna välja det som passar för dina behov.

Vad är en vertikalskärare?

En vertikalskärare har som uppgift att riva bort mossan så att gräsrötterna får luft, och lättare kan ta upp vatten och näring. Detta för att de på ett bättre sätt ska kunna ta upp kampen med ogräset. En vertikalskärare är perfekt att ha för alla med en gräsmatta som håller på att kvävas av mossa och ogräs.

I vårt test blev drömprodukten Vertikalskärare Stihl RL 540, mellanprodukten Vertikalskärare Stihl RLE 240 och budgetprodukten Gräsklippare Bosch Rotak 32 1200W. Vi har även en specialare: GARDENA EVC 1000.

Slutligen har vi fyra bubblare: Vertikalskärare Bosch AVR-1100, Vertikalskärare AL-KO Comfort 38 E CombiCare, Vertikalskärare Gardena Elektrisk EVC 1000 och Vertikalskärare Stiga SV 415 E.

Ta del av vår köpguide nedan för att få hjälp, tips och inspiration då du vill hitta den bästa vertikalskäraren för dig. Vi har samlat ett antal olika modeller i olika prisklasser för att alla ska ha chansen att hitta en favorit här! 


Drömprodukten: Vertikalskärare Stihl RL 540

Vertikalskärare Stihl RL 540

Vertikalskärare Stihl RL 540 har ett arbetsdjup på 25mm och klarar en gräsyta på 2000 m2 med en effekt på 2,2 kw. Ett riktigt bra alternativ för dig som vill både lufta gräsmattan och ta bort mossa.


Mellanprodukten: Vertikalskärare Stihl RLE 240

Vertikalskärare Stihl RLE 240

Vertikalskärare Stihl RLE 240 lufta och riv bort mossa med vår mellanprodukt med en nominell effekt på 1500 watt och du kan enkelt byta ut valsarna på ett enkelt sätt.


Budgetprodukten: Gräsklippare Bosch Rotak 32 1200W

Gräsklippare Bosch Rotak 32 1200W

Gräsklippare Bosch Rotak 32 1200W är ett riktigt bra alternativ för små till medelstora gräsmattor och har en effekt på 1200 watt. Ett bra budgetalternativ som passar för de flesta.


Specialaren: GARDENA EVC 1000

GARDENA EVC 1000

GARDENA EVC 1000 tar skonsamt bort mossa och ogräs samt hindrar att de växer tillbaka samt förbättrar upptaget av vatten och näring i gräsmattan.


Så här genomförde vi testerna för bästa vertikalskäraren:

1.      Kartläggning av produkter på den svenska marknaden
2.      Genomgång av genomförda tester de senaste 24 månaderna
3.      Sammanställning och utvärdering av informationen
 
Hemguide.se är en sida som finansieras genom att länka till olika e-handlare. Alla tester görs dock helt fristående från dessa företag och tillverkarna av produkterna. Innehållet avgörs av de enskilda personer som analyserar kartläggningarna och testerna.


Våra rekommendationer för bästa vertikalskäraren

Drömprodukten: Vertikalskärare Stihl RL 540

Vertikalskärare Stihl RL 540

Vertikalskärare Stihl RL 540 är ett perfekt alternativ för dig som vill kunna hålla gräsmattan i bästa tänkbara skick. Det här är den bästa vertikalskäraren som låter dig både lufta gräsmattan samtidigt som den också hjälper dig att ta bort mossa. Genom att lufta gräsmattan förbättrar du näringsupptaget och det leder till en vackrare gräsmatta i slutändan. Ett riktigt bra alternativ som låter dig få den vackra gräsmattan du vill ha.

Information om produkten:

 • 2200 watt
 • 25mm arbetsdjup
 • Upp till 2000 m2 gräsmatta

Det här är vertikalskäraren som uppfyller dina behov och krav på ett riktigt bra sätt. Du kommer med det här alternativet att kunna få en vackrare gräsmatta. Den kommer också att kunna växa bättre i och med att du ser till att näringsupptaget blir bättre med den här maskinen. Ett ypperligt alternativ som vi verkligen rekommenderar.


Mellanprodukten: Vertikalskärare Stihl RLE 240

Vertikalskärare Stihl RLE 240

Vertikalskärare Stihl RLE 240 är ett bra mellanalternativ som både river bort mossa och som luftar gräsmattan. Den har en effekt på 1500 watt och du kan enkelt byta ut valsarna med ett par handgrepp. En enkel maskin att använda men som fortfarande ger ett perfekt resultat. Där du kan vara säker på att du får precis den gräsmattan som du alltid velat ha.

Information om produkten:

 • Arbetsbredd på 34 cm
 • Effekt på 1500 watt
 • 94 db
 • Fällbart handtag

Du kommer med den här maskinen att kunna lufta gräsmattan. Vilket förbättrar näringsupptaget och gör det lättare att kunna hålla gräsmattan i bästa tänkbara skick. Genom att du också kan riva bort mossa får du ett riktigt grönt och fint slutresultat.


Budgetprodukten: Gräsklippare Bosch Rotak 32 1200W

Gräsklippare Bosch Rotak 32 1200W

Gräsklippare Bosch Rotak 32 1200W är vårt budgetalternativ som dock fortfarande passar för de flesta. Den fungerar ypperligt på små till mellanstora gräsmattor. Den har en effekt på 1200 watt och väger enbart 6,8 kilo. En gräsklippare som uppfyller de flesta kraven man kan tänkas ha och samtidigt fungerar den perfekt.


Specialaren: Specialaren: GARDENA EVC 1000

GARDENA EVC 1000

GARDENA EVC 1000 är ett skonsamt alternativ som gör att du kan hålla gräsmattan i ett riktigt fint skick. Den har en effekt på 1000 watt och tar skonsamt bort ogräs och mossa från gräsmattan. Den ser även till att hindra återväxten av dessa. Samtidigt som den också gör att både vatten- och näringsupptaget blir bättre för gräsmattan. Vilket i slutändan gör att du får en vackrare och finare gräsmatta.

Du kommer även med Gardena att hålla gräsmattan i ett bra skick. Den kommer att få mer näring och därmed bli både grönare. Det innebär i korthet att den växer på bästa sätt och vis. Det är trots allt något som du inte ska underskatta betydelsen av. För det leder i slutändan med den här maskinen till att gräsmattan är vacker och fin.


Vertikalskärare: Maskinens olika delar

Säkerhetsbygel: Säkerhetsbygeln ska vara lätt att aktivera och hålla inne. Bygeln måste tryckas in för att maskinen ska kunna starta, och när den släpps ska maskinen stanna. Därav är det en viktig del på maskinen.

Sladdavlastning: Det ska finnas en klämanordning som ser till att sladden inte kan ryckas ur uttaget.

Uppsamlingsbox: Detta är boxen där allt gräs samlas och den ska vara lätt att ta av och sätta på, för den blir snabbt full.

Hjul: I och med att du använder maskinen på olika typer av mark är det viktigt att hjulen ska vara rejäla och framförallt tillräckligt stora. Avståndet mellan fram- och bakhjul ska vara så stort, att maskinen inte tippar vid fylld uppsamlingsbox.

Valsar: Alla vertikalskärare har en Knivvals som skär ned i jorden. På vissa modeller kan knivvalsen bytas mot en fjädervals som river upp gräsmattan. Valsarna ska vara lätta att byta.

Handtag: Ska vara kraftigt och ha en mjuk beläggning som är skön att hålla i under längre perioder.

Djupjustering: Handtaget för djupjustering av knivarna ska varken vara för löst eller för stramt.

Höjdjustering: Inställningen av handtagets höjd ska vara snabb och lätt.

Våra bubblare

Vertikalskärare Bosch AVR-1100

Vertikalskärare Bosch AVR-1100

Vertikalskärare Bosch AVR-1100 är en av våra bubblare och passar utmärkt för dig som behöver den bästa vertikalskäraren. Det är trots allt du som ska kunna känna att du fått ett riktigt bra alternativ. Bosch är trots allt ett verktyg som man kan lita på. Det här alternativet har en 50 liter uppsamlingsbehållare och en 1100 watt powerdrive motor. Det innebär att motorn inte blir igensatt som många andra alternativ bli.

Du kommer att kunna fälla ihop maskinen för enkel förvaring. Något som alltid är en klar fördel när du ska välja den bästa vertikalskäraren. På många sätt är det trots allt något du inte ska underskatta betydelsen av.


Vertikalskärare AL-KO Comfort 38 E CombiCare

Vertikalskärare AL-KO Comfort 38 E CombiCare

Vertikalskärare AL-KO Comfort 38 E CombiCare är en kombimaskin som inte enbart erbjuder vertikalskärning utan även mossrivning. Det gör att du verkligen kan få en vacker och fin gräsmatta med en och samma maskin. Den bästa vertikalskäraren är trots allt den du använder för att hålla gräsmattan i bästa skick. Inte den som står och samlar damm någonstans. Den har en arbetsbredd på 37cm och har självklart ett fällbart styre. Allt för att göra arbetet lättare och smidigare när du använder dig av den.

Vertikalskärare Gardena Elektrisk EVC 1000

Vertikalskärare Gardena Elektrisk EVC 1000

Vertikalskärare Gardena Elektrisk EVC 1000 är maskinen du ska använda för intensivvård av din gräsmatta. Det är en av våra bubblare men passar utmärkt för dig som behöver en maskin för vertikalskärning och samtidigt tar bort mossa och ogräs. Den hindrar även återväxten av både mossa och ogräs samtidigt som den gör att din gräsmatta får mer näring. Ett bra alternativ med en kompakt utformning. Vilket är något som man inte ska underskatta betydelsen av. Det gör trots allt det lättare att förvara den om man har ont om plats.

Vertikalskärare Stiga SV 415 E

Vertikalskärare Stiga SV 415 E

Vertikalskärare Stiga SV 415 E föryngrar din gräsmatta genom vertikalskärning genom att perforera jorden och förse rötterna med syre. Något som gör att gräsmattan både blir grönare och finare i slutändan. Man ska trots allt inte underskatta värdet av att välja ut sådant som passar bäst för ens egna behov. Det är då den bästa vertikalskäraren påverkar mycket mer än vad man kan tro. Det här alternativet kommer med ett fällbart styre och ett arbetsdjup som är reglerbart.

Sammanfattning

Att välja ut den bästa vertikalskäraren innebär att du får en vacker och fin trädgård med en gräsmatta du verkligen kan vara stolt över. Det är trots allt sådant som i längden påverkar mycket mer än vad man kan tro. Därför ska man inte underskatta betydelsen av att välja ut det alternativet som bäst passar för ens egna behov. När det gäller den bästa vertikalskäraren måste du utgå ifrån dina behov och om du behöver en kombimaskin eller inte. Sedan är det i slutändan din plånbok som styr valet av vilken som bäst passar för dina behov. Du hittar många varianter i vårt test som kan passa in för det du behöver den till.

I vårt test blev drömprodukten Vertikalskärare Stihl RL 540, mellanprodukten Vertikalskärare Stihl RLE 240 och budgetprodukten Gräsklippare Bosch Rotak 32 1200W. Vi har även en specialare: GARDENA EVC 1000.

Slutligen har vi fyra bubblare: Vertikalskärare Bosch AVR-1100, Vertikalskärare AL-KO Comfort 38 E CombiCare, Vertikalskärare Gardena Elektrisk EVC 1000 och Vertikalskärare Stiga SV 415 E.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa vertikalskäraren.

Hur väljer jag ut den bästa vertikalskäraren?

Det är alltid enklast att utgå ifrån dina egna behov när du ska välja ut den bästa vertikalskäraren. Tänk på om du behöver kunna riva bort mossa eller om du bara vill kunna lufta din gräsmatta. Det är trots allt det som gör valet lättare för dig.

Ska jag välja en kombimaskin?

De flesta gräsmattor drabbas av både ogräs och mossväxt. Genom att välja en kombimaskin kan du vara säker på att du kan hantera alla tänkbara problem på ett enkelt sätt. Därför ska du alltid välja ut det alternativet som bäst passar för dig.

Måste jag lufta gräsmattan med vertikalskärning?

Det är inte ett måste men det är en klar rekommendation. Du vill trots allt hålla gräsmattan både vacker och fin. Det kräver då att den luftas ordentligt och att den får näringen den behöver.

Källor
 • https://www.gardenstore.se/vertikalskarare-stihl-rl-540
 • https://www.gardenstore.se/vertikalskarare-stihl-rle-240
 • https://www.gardenstore.se/grasklippare-bosch-rotak-32-1000w?refSrc=5312&nosto=nosto-page-product4-fallback-nosto-1
 • https://www.proffsmagasinet.se/tradgard-fritid/tradgardsmaskiner/natdrivna-tradgardsmaskiner/grasklippare/gardena-evc-1000-vertikalskarare-elektrisk-2970231
 • https://www.gardenstore.se/vertikalskarare-bosch-avr-1100
 • https://www.gardenstore.se/vertikalskarare-al-ko-comfort-38-e-combicare
 • https://www.gardenstore.se/vertikalskarare-gardena-elektrisk-evc-1000
 • https://www.gardenstore.se/vertikalskarare-stiga-sv-415-e
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 4 votes
Varumärke
Stihl
Produktnamn
RL 540