Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För många är tvättmaskinen en av de viktigaste och mest funktionella inventarierna i bostaden. Inte så konstigt kanske, eftersom en tvättmaskin på många sätt underlättar vardagen en hel del genom att möjliggöra tvätt av kläder och andra textilier närhelst man behöver det. Vid köp av en ny tvättmaskin är det viktigt att fundera igenom sitt val ordentligt, och titta på kriterier som kvalitet, kapacitet, decibelnivå och energiförbrukning. En riktigt bra tvättmaskin bör tvätta ordentligt rent (förstås), men också göra det med lägsta möjliga energiförbrukning – av hänsyn till både miljön och plånboken – och helst göra det både så tyst och snabbt som möjligt. 

Vidare behöver man också väga in faktorer som storlek, färg, antal program och huruvida man önskar en toppmatad eller frontmatad tvättmaskin. Man kanske också vill ha en där det finns tillhörande torktumlare av samma märke och i samma serie. Idag finns det mängder av olika tvättmaskiner att välja mellan på marknaden, den ena modernare och mer high tech än den andra. Att hitta rätt maskin till ett rimligt pris kan ibland vara lättare sagt än gjort, men det viktiga är man väljer med omsorg och fokuserar på att hitta bästa möjliga kvalitet utifrån den budget man har. 

I vårt test blev drömprodukten CYLINDA PT3840S, bästa mellanprodukten LG FH495BDS2 och bästa budgetprodukten SCANDOMESTIC WA2210. Bästa specialprodukt blev CYLINDA PT3140S-1

Till topplistan har vi också utsett tre bubblare: CANDY RO14146DWMCE/1-S, BOSCH WAWH26I9SN Idos och ASKO W20844.W.

Ta del av vårt utförliga och oberoende test av den bästa tvättmaskinen – och hitta den perfekta modellen för dig!


Drömprodukten: CYLINDA PT3840S

Drömprodukten: CYLINDA PT3840S

CYLINDA PT3840S är en frontmatad toppmodern tvättmaskin med automatiskt doseringssystem, effektivt fläckborttagningsprogram, möjlighet att reducera tvättiderna samt att styra maskinen direkt via din telefon.


Mellanprodukten: LG FH495BDS2 Frontmatad tvättmaskin

Mellanprodukten: LG FH495BDS2 Frontmatad tvättmaskin

LG FH495BDS2 Frontmatad tvättmaskin är en prisbelönt tvättmaskin från LG, utsedd till testvinnare av konsumentmagasinet Råd & Rön. Smidig smart timer-funktion, kapacitet på upp till 12 kg, bästa energiklass samt kolfri motor vilket gör att maskinen tvättar tystare.


Budgetprodukten: SCANDOMESTIC WA2210 Frontmatad tvättmaskin

Budgetprodukten: SCANDOMESTIC WA2210 Frontmatad tvättmaskin

Prisvärd tvättmaskin med en kapacitet på 5 kg, vilket gör att den passar utmärkt för det mindre hushållet. Kraftfull centrifugering på 1000 varv/minut samt en snygg, modern och nätt design. 


Specialaren: CYLINDA PT3140S-1 Frontmatad tvättmaskin

Specialaren: CYLINDA PT3140S-1 Frontmatad tvättmaskin

Lyxig tvättmaskin i antracitgrå design och med robust kapacitet på upp till 6 kg. Maskinen kan kopplas till ett tvättmedelsdoseringssystem, har 9 olika program, olika språkval samt en mycket tydlig display. 


Så här genomförde vi testerna för bästa tvättmaskinen:

1.      Kartläggning av produkter på den svenska marknaden
2.      Genomgång av genomförda tester de senaste 24 månaderna
3.      Sammanställning och utvärdering av informationen
 
Hemguide.se är en sida som finansieras genom att länka till olika e-handlare. Alla tester görs dock helt fristående från dessa företag och tillverkarna av produkterna. Innehållet avgörs av de enskilda personer som analyserar kartläggningarna och testerna.

Våra rekommendationer för bästa tvättmaskinen

Drömprodukten: CYLINDA PT3840S

Drömprodukten: CYLINDA PT3840S

CYLINDA PT3840S är vårt toppval bland högkvalitativa, kraftfulla och toppmoderna tvättmaskiner och en produkt vi varmt rekommenderar. Det här är maskinen för dig som inte bara vill kunna tvätta rent, utan som dessutom vill göra det smartare, smidigare, mer effektivt och med mindre påfrestning på såväl miljön som hushållsekonomin. 

Maskinen är av energiklass A++ och har en stilren svart design med en tvättlucka i svart, tonat glas. Trumman är av modell större, vilket gör att maskinens kapacitet når upp till hela 10 kg. Den är således ett utmärkt val för den större familjen som tvättar både mycket och ofta. 

Sett till teknik, funktioner och extra finesser är CYLINDA PT3840S att betrakta som den nya generationens tvättmaskin – mer high tech och mer modern än föregående modeller. Tvättmaskinen är utrustad med det effektiva doseringssystemet – iDos – vilket möjliggör automatisk dosering av såväl tvättmedel som vatten, och som således har en besparande effekt på bägge delarna. Dessutom har den en mycket innovativ speedPack XL-funktion, genom vilken du kan välja att förkorta samtliga tvättprogram till endast en timme för en normaltvätt – eller så lite som 15 minuter för en snabbtvätt.


Mellanprodukten: LG FH495BDS2 Frontmatad tvättmaskin

Mellanprodukten: LG FH495BDS2 Frontmatad tvättmaskin

En av LG’s mest populära modeller, och likaså testvinnare i Råd & Rön. LG FH495BDS2 är en frontmatad tvättmaskin med kapacitet på hela 12 kg, vilket motsvarar ungefär 20-22 klädesplagg åt gången. Det här är med andra ord den ultimata tvättmaskinen för dig som föredrar att hålla tvättkorgen tom, och vill kunna tvätta mycket åt gången. 

Mellanprodukten: LG FH495BDS2 Frontmatad tvättmaskin

Tvättmaskinen är energiklassad som A+++ och är utrustad med en 100% kolfri motor som gör att den går både tystare och är mindre känslig för slitage. Ytterligare en uppskattad funktion som är väl värd att lyfta är den innovativa True Steam-funktionen, vilken optimerar tvättresultatet och tar bort även riktigt tuffa fläckar med hjälp av het ånga. True Steam kan också användas för att släta ut skrynkliga kläder på endast 20 minuter. En smart timer gör det möjligt att tidsinställa tvätt efter önskat program, så att du enkelt och smidigt kan välja att tvätta även när du inte är hemma. 

Som varumärke är LG synonymt med hög kvalitet, hållbara produkter, innovativa funktioner och snygg, modern design som passar lika bra in i alla typer av hem. LG FH495BDS2 är en investering för dig som varken vill tumma på funktion, prisvärdhet eller estetik.

Mellanprodukten: LG FH495BDS2 Frontmatad tvättmaskin

Budgetprodukten: SCANDOMESTIC WA2210 Frontmatad tvättmaskin

Budgetprodukten: SCANDOMESTIC WA2210 Frontmatad tvättmaskin

Synnerligen prisvärd tvättmaskin i förhållande till vad du får pengarna. SCANDOMESTIC är avsevärt mycket billigare än de flesta andra modeller på marknaden, men håller trots det mycket hög kvalitet vad gäller funktion, tvättresultat och design. 

Maskinen är utrustad med en trumma som rymmer upp till 5 kg tvätt, vilket gör den till ett mycket lämpligt val för den mindre familjen alternativt ett enmanshushåll som vill ha bekväma tvättmöjligheter. SCANDOMESTIC WA2210 har energiklass A, tvättar med så låg vattenförbrukning som möjligt och har en maximal centrifugeringshastighet på 1000 varv per minut. Modellen är frontmatad, vilket gör den enkel och ergonomisk att stoppa i och tar ur tvätten från. Designen är klassiskt vit, har vänsterhängd lucka och tydliga knappar för att ställa in tvättprogram, temperatur och centrifugering. 

SCANDOMESTIC är ett danskt varumärke som funnits sedan 2006, och som på senare har år har vuxit mycket framgångsrikt inom hela Norden. Företaget förknippas med högkvalitativa och robusta vitvaror till plånboksvänliga priser och riktar sig till dig som efterfrågar både hög standard, bra funktion och klassisk skandinavisk design. SCANDOMESTIC WA2210 tillhör prisklass budget, men ligger kvalitetsmässigt bra mycket högre än så – varför det är en tvättmaskin vi varmt kan rekommendera.

Budgetprodukten: SCANDOMESTIC WA2210 Frontmatad tvättmaskin

Specialaren: CYLINDA PT3140S-1 Frontmatad tvättmaskin

Specialaren: CYLINDA PT3140S-1 Frontmatad tvättmaskin

Modellen PT3140S-1 är tvättmaskinen för dig som vill ha något utöver det vanliga. Exklusiv design i antracitgrå färg, mycket tydlig digital display där såväl program och temperatur som återstående tvättid visas samt möjlighet att välja mellan ett flertal olika språkval. CYLINDA PT3140S-1 är en av de lyxigare modellerna på marknaden, med en kapacitet, funktionalitet och motor som på alla nivåer motsvarar sådana man kan förvänta sig av en proffstvättmaskin, snarare än en för privat bruk. 

Tvättmaskinens trumma rymmer upp till 6 kg tvätt, varför maskinen allra främst är ett perfekt val för ett hushåll på upp till 2-3 personer med normal tvättförbrukning. Maximal centrifugeringskraft på 1400 varv per minut och en restfuktighet på endast 50% förkortar torktiden på kläderna avsevärt, och gör det enklare att tvätta undan både snabbt och effektivt. Vidare är CYLINDA PT3140S-1 utvecklad med hänsyn till både din hushållsekonomi och miljön, med lägsta möjliga vatten- och energiförbrukning. Maskinen en kategoriserad som energiklass A.

CYLINDA är ett världsledande varumärke inom såväl tvätt- och torktumlare, som andra vitvaror och hushållsprodukter. Produkterna kännetecknas av innovativ design, kvalitet som håller i många år och ett resultat som alltid motsvarar högsta möjliga förväntningar. 


Våra bubblare

CANDY RO14146DWMCE/1-S

CANDY RO14146DWMCE/1-S

En av de mest robusta, tåliga och kraftfulla maskinerna på marknaden  – med en kapacitet som gör det möjligt att tvätta hela 14 kg kläder eller andra textilier åt gången. CANDY RO14146DWMCE/1-S har energiklass A+++, har sparsam vattenförbrukning och är utrustad med ett flertal olika program för möjligheten att kunna anpassa tvättningen så mycket som möjligt. 

Maskinen är frontmatad och det märks att mycket fokus har lagts på att utveckla en produkt som är så ergonomisk som möjligt. Luckan är större än på många andra modeller, och dessutom är den placerad högre upp på maskinen – vilket gör att du slipper böja dig lika mycket när du ska plocka i och ur tvätten. Med CANDY RO14146DWMCE/1-S är det enkelt att tvätta mycket både snabbt, effektivt och med omtanke om dig själv och miljön.

Maximal centrifugeringshastighet är 1400 varv per minut, ljudnivån vid tvätt är endast 53 dB och årlig vattenförbrukning ligger på 13700 liter. Vidare är denna oerhört prisvärda tvättmaskin också utrustad med steamer-funktion, timer samt en funktion som gör den möjlig att styra via Wi-fi. Med CANDY RO14146DWMCE/1-S får du väldigt mycket tvättmaskin för pengarna, och en kvalitet som håller i många år.

CANDY RO14146DWMCE/1-S
CANDY RO14146DWMCE/1-S

BOSCH WAWH26I9SN Idos

BOSCH WAWH26I9SN Idos

Mycket högkvalitativ och funktionell tvättmaskin från marknadsledande BOSCH, utrustad med ett flertal innovativa extrafunktioner som besparar dig både tid, pengar och energiförbrukning.

WAWH26I9SN Idos från BOSCH är en modern tvättmaskin för det moderna hushållet med höga krav på såväl funktionalitet och tvättresultat, som kapacitet, design och smarta extrafunktioner som underlättar tvättningen på flera sätt. Maskinen är utrustad med en trumma som rymmer 9 kg, den har en maximal centrifugeringshastighet på hela 1600 varv per minut – vilket garanterar att tvätten blir fri från överskottsvatten och torkar snabbare. Modellen är lämplig för att tvätta såväl kläder, som tyngre textilier – exempelvis filtar, täcken, kuddar och ytterkläder. 

BOSCH WAWH26I9SN Idos

Vidare har man också tänkt till lite extra kring dosering och ljudvolym. Den 100% kolfria motorn gör att maskinen blir avsevärt mer tystgående, med endast 47 dB vid tvätt och 74 dB vid centrifugering. En kolfri motor gör också att maskinen håller längre eftersom risken för slitage är mindre jämfört med en traditionell motor. Det smarta iDos-systemet gör att maskinen anpassar doseringen av tvättmedel efter varje tvätt, och med en timer som kan styras via Wi-fi blir det enkelt att ställa in en tvättid närhelst det passar dig – oavsett om du är hemma eller inte. 

BOSCH WAWH26I9SN Idos
BOSCH WAWH26I9SN Idos

ASKO W20844.W

ASKO W20844.W

Bästsäljande maskin från populära och kvalitetssäkrade märket ASKO, med en design som tillhör de mest stilrena och minimalistiska på marknaden. ASKO W20844.W är utrustad med en tvättrumma som klarar av att ta upp till 8 kg kläder eller andra textilier åt gången, den har en maximal centrifugeringshastighet på 1400 varv minut och är dessutom försedd med en helt kolfri motor – en detalj som har positiv inverkan på dels maskinens ljudvolym, men också livslängden. En kolfri motor är mindre känslig för slitage och gör att din tvättmaskin håller mycket längre. 

ASKO W20844.W

ASKO W20844.W är av energiklass A+++ och har en vattenförbrukning samt en elförbrukning som är lägre än många likvärdiga modeller på marknaden. En inbyggd timer möjliggör tidsinställning av tvätt, och de många olika programvalen gör det enkelt att anpassa tvättningen efter både mängd och typ av textilier. 

W20844. W från ASKO är en mycket prisvärd och högkvalitativ tvättmaskin som lever upp till högsta möjliga förväntningar både vad gäller design och funktion. Ett utmärkt val för dig som söker en robust och kraftfull maskin med synnerligen stilren estetik, riktigt bra miljötänk och funktioner som gör det smidigare att tvätta riktigt effektivt.

ASKO W20844.W

Sammanfattning

Tillgång till en egen tvättmaskin (allra helst i kombination med en torktumlare) gör livet lite smidigare och vardagspusslet lite enklare att få ihop. En tvättmaskin är ofta en relativt kostsam investering, varför valet vid köp av en ny bör göras med omsorg. Olika modeller lämpar sig olika väl för olika typer av tvättbehov, och det är viktigt att välja en som faktiskt fungerar i ens egna livssituation och som motsvarar de krav man har. Utbudet av tvättmaskiner idag är enormt stort, vilket gör att det lyckligtvis går att hitta en riktigt bra modell i både lyx-, mellan- och budgetklass. 

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa tvättmaskinen.

Vad ska jag tänka på när jag väljer en tvättmaskin?

Allra viktigast är att välja en maskin som passar dina behov och som fungerar till din livssituation. Är ni en stor familj är en rejäl maskin med kapacitet att ta fler kilo åt gången att föredra, medan en mindre modell ofta duger gott åt ett litet hushåll. Titta också på energiförbrukningen, extra funktioner samt design och pris förstås. 

Vad är en bra tvättmaskin?

En bra tvättmaskin ska förstås tvätta rent, men bör gärna också tvätta så energisnålt som möjligt och ha en låg ljudvolym. En kvalitativ konstruktion är viktigt för maskinens livslängd.

Vad är en dålig tvättmaskin?

Undvik att välja en tvättmaskin enkom för att den är billigast. Utgå först och främst från behoven du har, och satsa hellre på kvalitet och lång livslängd än lägsta möjliga pris. 

Källor
  • https://www.siemens-home.bsh-group.com/se/produktlista/tvatt-och-tork/tvattmaskin/frontmatad-tvattmaskin/WM6HXEL0DN
  • https://www.whiteaway.se/vitvaror/tvattmaskin/frontmatad-tvattmaskin/product/siemens-wm6hxel0dn/
  • https://www.tretti.se/vitvaror/tvattmaskin/frontmatad-tvattmaskin/product/lg-fh495bds2-topscore-i-raad-roen/
  • https://www.whiteaway.se/vitvaror/tvattmaskin/frontmatad-tvattmaskin/product/scandomestic-wa2210/
  • https://www.whiteaway.se/vitvaror/tvattmaskin/frontmatad-tvattmaskin/product/cylinda-pt3140s-1/
  • https://www.tretti.se/vitvaror/tvattmaskin/frontmatad-tvattmaskin/product/candy-ro14146dwmce-1-s/
  • https://www.whiteaway.se/vitvaror/tvattmaskin/frontmatad-tvattmaskin/product/bosch-wawh26i9sn/
  • https://www.whiteaway.se/vitvaror/tvattmaskin/frontmatad-tvattmaskin/product/asko-w20844-w/
  • https://www.whiteaway.se/vitvaror/tvattmaskin/frontmatad-tvattmaskin/product/siemens-wm6hxel0dn/
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 5 votes
Varumärke
CYLINDA
Produktnamn
PT3840S