Att välja en gjutjärnspanna är att investera i en köksprodukt som kan hålla en livstid, under förutsättning att den sköts om på rätt sätt. Till skillnad från teflonpannor, kräver gjutjärn en specifik hantering för rengöring och underhåll för att undvika rost och fastbrända matrester. Här delar vi med oss av experttips för att din gjutjärnspanna ska förbli i toppskick år efter år.

Vardagsrengöring av gjutjärnspanna

Efter varje användning är det viktigt att utföra en enkel men effektiv rengöringsrutin:

  1. Låt pannan svalna något efter användning. Den ska vara varm men inte het.
  2. Använd het vatten och en diskborste eller mjuk sida av en disksvamp för att rengöra pannan. Undvik diskmedel eller andra rengöringsmedel eftersom dessa kan skada pannans naturliga fetthinna.
  3. Skölj med varmt vatten och torka noggrant med hushållspapper eller en kökshandduk. Alternativt kan pannan torkas på svag värme på spisen i cirka 10 minuter.
  4. Förvara aldrig pannan våt; detta kan leda till rostbildning.

Grovrengöring för djupare smuts och fläckar

Ibland krävs en mer grundlig rengöring, särskilt vid svåra fläckar:

  • Rengöring med salt: Efter att ha sköljt pannan i hett vatten, strö ett lager flingsalt över ytan och gnugga försiktigt med en disksvamp. För extra effekt, värm pannan på låg värme och använd en träslev för att röra runt saltet, vilket hjälper till att lyfta bort gamla matrester.
  • Torka och olja in: Efter att allt salt är bortsköljt, torka pannan och applicera ett tunt lager matolja med hushållspapper för att återställa skyddshinnan.
Rengöra gjutjärnspanna En guide för långvarig användning

Ta hand om fastbränt och rost

Fastbrända matrester och rost kan vara utmanande men är inte omöjliga att hantera:

  • Fastbränt: Använd en blandning av salt och matolja för att gnugga bort fastbränt material. Värm sedan pannan försiktigt för att låta oljan tränga in och skydda ytan.
  • Rost: Om pannan börjat rosta, diska först med hett vatten och en diskborste. Efter torkning, olja in pannan och låt stå över natten. Upprepa vid behov för att helt ta bort rost.

Skillnaden mellan gjutjärn och teflon

Det är viktigt att notera att gjutjärn och teflonpannor kräver olika skötsel. Gjutjärn behöver en skyddande fetthinna för att förhindra fastbränning och rost, medan teflonpannor enkelt kan rengöras med diskmedel för att ta bort matrester och fett. Aldrig använda diskmedel på gjutjärn, då det tar bort den värdefulla skyddshinnan.

Genom att följa dessa steg säkerställer du att din gjutjärnspanna förblir funktionell och vacker över tid, en sann skatt i köket.