Funderar du på att renovera köket?

Ska du göra det själv eller ska du anlita arbetskraft som ska hjälpa dig?

Enligt expressen kostar ett normalstort kök ungefär 56 000 kr i arbetskostnad.

För ett normalstort kök brukar det krävas ungefär 160 arbetstimmar fördelat på olika typer av hantverkare. Timkostnaden varierar stort, ibland så lågt som 350 kronor i timmen, ibland 700 kronor och uppåt. 

Ett sätt att få en bra uppskattning är att räkna på ett schablonpris på runt 500 kronor i timmen. Då blir arbetskostnaden i detta fall cirka 80 000 kronor. 

Du kan göra rotavdrag på 30 procent av arbetskostnaden upp till maximalt 50 000 kronor per år. En arbetskostnad på 80 000 kronor skulle ge rätt till ett avdrag på 80 000 x 0,30 = 24 000 kronor. Alltså blir den reella kostnaden för arbetet 56 000 kronor.

Har du istället en budget du behöver förhålla dig till, är det billigaste alternativet så klart att göra jobbet själv. 

Ett hett tips för dig som vill fräscha till köket till en oerhört billig peng är att köpa nya knoppar till köksluckorna. 

Genom att välja exklusiva knoppar som givetvis passar till ditt nuvarande kök kan du ”renovera” ditt kök för nästan inga pengar alls.

Vad är knoppar och vad ska jag tänka på när jag väljer? 

Under lång tid var det uteslutande handtag som användes i kök och badrum. Knoppar sammankopplades länge med att sitta endast på möbler som byråer, hurtsar och garderober. Anledningen berodde i huvudsak att lådan, skåpet eller luckan helt enkelt var för tung att öppna med en knopp. I takt med att material blivit allt lättare, solid trä byts mot spånskivor, gångjärn blir effektivare att avlasta vikt samt att de flesta kökstillverkare bygger system där du som ska dra i ett skåp får hjälp av smorda skenor gör att knoppen blir ett alternativ. En inte alltför ovanlig disposition idag är att välja handtag till samtliga fronter under midjehöjd och att välja knoppar till överskåp. Som exempel kan tas den som har en inbyggd diskmaskin, där de allra flesta uppskattar att ha ett rejält grepp för att kunna ta sig över vattenspärren som i sig ger ett motstånd.