Att mala kaffebönor själv kan vara en av de mest tillfredsställande delarna av kaffebryggningen. Det ger dig inte bara möjligheten att experimentera med olika smaker och bryggmetoder, utan även att alltid ha tillgång till färskt kaffe. Här är våra bästa tips för dig som vill fördjupa dig i konsten att mala dina egna kaffebönor.

Varför mala sitt eget kaffe?

Den främsta anledningen till att mala sitt eget kaffe är färskhet. Hele bönor behåller sina aromer och smaker längre än malet kaffe. Genom att mala bönorna precis innan bryggning, kan du njuta av kaffets fulla smakpotential. Dessutom ger det dig friheten att experimentera med olika malningsgrader, vilket kan påverka smaken avsevärt.

Tips när du ska mala kaffebönor

5 tips för att mala kaffebönor

 1. Välj bönor av rätt kvalitet
  Ditt kaffes smak börjar med bönorna. Välj högkvalitativa, miljömärkta och etiskt producerade bönor för en god start. Dessa bönor inte bara smakar bättre utan bidrar även till en hållbar kaffeproduktion. För mer insikter, se våra tidigare artiklar om varför detta är viktigt och hur du väljer de bästa kaffebönorna.
 2. Införskaffa en kaffekvarn av god kvalitet
  En bra kaffekvarn är nyckeln till ett jämnt malresultat. Oavsett om du föredrar manuell eller elektrisk kvarn, satsa på en modell med platta eller koniska malskivor för bästa resultat. En bra kvarn behöver inte vara dyr, men se till att den är av god kvalitet för ett jämnt och tillfredsställande malresultat.
 3. Dosera rätt
  Den optimala mängden malet kaffe varierar beroende på bryggmetod, men en bra tumregel är 6–8 gram per deciliter vatten. Korrekt dosering är avgörande för att uppnå det perfekta kaffet.
 4. Välj rätt malningsgrad
  Malningsgraden ska anpassas efter bryggmetoden. En finare malning passar för espressobryggare, medan en grövre malning är bättre för till exempel presskannor. Vi har sammanställt en guide som hjälper dig att välja rätt malningsgrad för just ditt kaffebryggande.
 5. Experimentera och prova dig fram
  Våga experimentera med olika typer av bönor, malningsgrader och bryggtekniker. Små justeringar kan göra stor skillnad för smaken. Genom att prova dig fram kan du hitta din personliga favoritkombination.

Sammanfattning

Att mala sina egna kaffebönor öppnar upp en värld av smaker och möjligheter. Genom att följa dessa tips kan du förbättra din kaffebryggning och göra varje kopp till en njutbar upplevelse. Kom ihåg att kvaliteten på bönorna, kvarnen och ditt engagemang i processen spelar stor roll för slutresultatet. Lycka till med ditt kaffebryggande!