Induktionshällar är toppmodern teknik i köket som erbjuder snabbhet och energieffektivitet men de ställer också specifika krav på vilken typ av köksutrustning du kan använda. För att maximera din induktionshälls potential, är det viktigt att välja rätt kastruller och stekpannor. Här är en snabbguide som hjälper dig att göra informerade val.

Så fungerar det

Induktionshällar använder magnetspolar för att skapa en elektrisk ström i köksutrustningens botten, vilket i sin tur genererar värme. Det är därför avgörande att dina kastruller och stekpannor är magnetiska. Om du någonsin har undrat varför din induktionshäll klickar när du använder viss utrustning, är det troligtvis för att utrustningen inte är optimalt anpassad för induktionsanvändning.

Magnetiska kastruller och stekpannor

För induktionskokning är material som gjutjärn och vissa ståltyper idealiska då de är magnetiska. Aluminium och rostfritt stål kräver en speciell magnetisk botten, ofta i form av en så kallad sandwichbotten, för att kunna användas på en induktionshäll. Ett snabbt test för att se om din utrustning är kompatibel är att hålla en magnet mot dess botten; om magneten dras till den, är den induktionsvänlig.

stekpanna och kastrull

Gjutjärn är bäst

I samarbete med Witt, kända för deras kvalitetsspishällar, framkommer det att gjutjärn inte bara minskar ljudnivån från din induktionsspis men också ger bäst värmeeffekt. Det är innehållet av magnetiskt järn i kastrullen eller pannan som är nyckeln till tyst och effektiv matlagning.

Pris kontra kvalitet

Priset på en kastrull eller stekpanna ger inte alltid en direkt indikation på dess lämplighet för induktionskokning. Vissa dyra modeller kan ha en tunn magnetisk botten som inte erbjuder optimal prestanda. För det bästa resultatet rekommenderas att välja produkter i gjutjärn, oavsett märke.

Inköpschecklista

När du köper ny utrustning, börja med att leta efter induktionssymbolen. Se även till att storleken på kastrullen eller stekpannan matchar storleken på din kokplatta för bästa effektivitet. Kvalitet och pris går inte alltid hand i hand, så det kan vara värt att läsa recensioner eller konsultera en specialist. Tveka inte att diskutera returpolicyer med försäljaren för att säkerställa att du blir nöjd med ditt köp.

För ytterligare information och rekommendationer, besök våra guider till den bästa kastrullen, induktionsspisen och stekpannan för att göra ditt kök komplett och effektivt.