Påsken och ägg går hand i hand för många av oss. Med en stundande påskhelg i åtanke är det värt att överväga hur vi kan koka våra ägg inte bara till perfektion utan också på ett energieffektivt sätt. En intressant insikt kommer från Energimyndighetens test, som lyfter fram fördelarna med att använda en äggkokare jämfört med traditionella metoder.

Energisparande med äggkokare

Enligt Energimyndighetens forskning kan vi göra en betydande insats för både miljön och vår plånbok genom att välja rätt metod för att koka ägg. Om alla ägg som konsumeras under påsken i Sverige kokades i en äggkokare, skulle landet kunna spara upp till 849 000 kilowattimmar elektricitet. Detta motsvarar en kostnadsbesparing på ungefär 1,6 miljoner kronor. Ileana Hagelin på Energimyndighetens Testlab förklarar att hemligheten bakom äggkokarens effektivitet ligger i dess låga vattenbehov – endast en deciliter per kokning, jämfört med sex deciliter i en traditionell kastrull.

Jämförelse och resultat

Energimyndighetens jämförelse mellan att koka ägg i äggkokare och i kastrull på både glaskeramikhäll och induktionshäll, med och utan lock, visade att äggkokaren är den mest energismarta metoden. Dessutom betonas vikten av att använda lock när man kokar ägg i kastrull för att bevara värmen och spara energi.

Påskens äggkonsumtion

Med en förväntad konsumtion av omkring 50 miljoner ägg under påsken i Sverige, påpekar Hagelin vikten av våra vardagsval för både miljön och ekonomin. Även om anskaffningen av en äggkokare enbart för påskens ägg kan vara svår att motivera ur både miljö- och ekonomisk synpunkt, kan användningen av en redan befintlig äggkokare vara ett smart drag.

koka äggen

Tre tips för att koka ägg:

  1. Använd en effektiv äggkokare för det mest energismarta tillvägagångssättet.
  2. Kokar du äggen i kastrull med lock, sparar du energi genom att värmen hålls kvar, vilket möjliggör sänkt värme.
  3. Induktionshällen kan koka ägg lika snabbt som en äggkokare, men drar cirka 80 procent mer energi.

Testet bakom råden

Energimyndighetens test utfördes med kravmärkta svenska ägg och tog hänsyn till äggens storlek, starttemperaturen på vattnet, och kyltemperaturen. Äggen kokades till hårdkokt skick, en process som varierade i tid beroende på tillagningsmetod.

Slutsats

Att koka ägg på rätt sätt innebär mer än att bara nå den perfekta konsistensen; det handlar också om att göra det på ett energieffektivt sätt. Med dessa insikter och tips kan vi bidra till en mer hållbar konsumtion och samtidigt njuta av perfekt kokta ägg denna påsk.

kokat ägget