Avloppet är en viktig del av vårt hem som vi sällan tänker på – tills det uppstår problem. kluckande ljud från avloppet kan vara både irriterande och ett tecken på att något inte står rätt till. i denna guide går vi igenom orsakerna till dessa ljud och ger dig effektiva lösningar för att åtgärda problemet, samt förebygga framtida avloppsproblem.

Varför uppstår kluckande ljud i avloppet?

Kluckande ljud från avloppet är ett tecken på att vattenflödet hindras av något, vilket skapar luftfickor. detta liknar ljudet när en vattenflaska töms för snabbt. orsaker till dessa hinder kan vara:

  • Fett och matrester i köksavloppet.
  • Hår och tvålrester i badrumsavloppet.
  • Felaktig installation som skapar dålig luftning i avloppssystemet.

Steg-för-steg guide: bli av med kluckandet

För att effektivt avhjälpa och förebygga kluckande ljud från ditt avlopp, följ dessa steg:

  1. Använd varmt vatten och diskmedel: Börja med att hälla en blandning av varmt vatten och diskmedel i avloppet. detta kan bryta ner lättare fettproppar i köket.
  2. Upprepa med maskindiskmedel: Om problemet kvarstår, använd en starkare lösning med maskindiskmedel upplöst i kokande vatten. detta är effektivt mot mer envisa proppar.
  3. Använd specifikt rengöringsmedel för badrummet: Om kluckandet kommer från badrummet, välj ett rengöringsmedel anpassat för att lösa upp hår och tvålrester.
  4. Vaskrensare eller sugklocka: För svårare stopp kan en vaskrensare eller sugklocka användas för att mekaniskt avlägsna blockeringen.
  5. Kontakta professionell hjälp: Om inget av ovanstående steg fungerar, kan det vara dags att kalla in en rörmokare. de har verktyg och erfarenhet för att hantera även de svåraste avloppsproblemen.