Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Gardenstore.se, Hemfint.se & Byggmax.

Upp och ned. Upp och ned. Och så upp och ned igen. På studsmattan studsar du som om du aldrig studsat förr. Det cirkusinspirerade fenomenet har de senaste 15-20 åren gått från att ha varit en fluga till ett nästan obligatoriskt inslag i varje barnfamiljs trädgård. Det går knappt att gå förbi ett radhus eller en villa utan att se studsmattan där på gräset, inte sällan ligger det bollar på studsmattan för att göra hela upplevelsen roligare. 

Studsmattor kommer i olika skepnader. En del är anpassade för att man till exempel inte ska kunna ramla av studsmattan och skada sig allvarligt. Tyvärr har det genom åren skett en hel del olyckor just på studsmattor. Men det går att förebygga. En del studsmattor är nedgrävda i marken vilket gör att fallhöjden blir minimal. Andra studsmattor har nät för att det inte ska gå att trilla av mattan (dessutom hindrar det ju de roliga bollarna från att trilla ut!) och somliga garderar sig med hängslen och livrem genom att vara både nedgrävda och omringade av nät.  

Nedan kommer vi att titta lite extra på några av de populäraste studsmattorna på marknaden, utifrån flera priskategorier och specialiteter. Hittar du barnens framtida studsmatta bland dessa? 


Drömprodukten: Studsmatta First Class Ø427, Svart Inkl. Stege Salta

Drömprodukten: Studsmatta First Class Ø427, Svart Inkl. Stege Salta

En förstklassig studsmatta som gör skäl för sitt namn. Gjord på det starkaste och säkraste materialet du hittar på marknaden. 


Mellanprodukten: Studsmatta BERG Champion Grön 430 Med Nät Comfort

Mellanprodukten: Studsmatta BERG Champion Grön 430 Med Nät Comfort

Hoppa bekvämt på denna prisvärda studsmatta från BERG Champion. Givetvis med nät för att förhindra fallskador. 


Budgetprodukten: Studsmatta med säkerhetsnät – 425 cm

Budgetprodukten: Studsmatta med säkerhetsnät - 425 cm

Att välja budget innebär inte att du behöver tumma på säkerheten. Det visar denna billigare variant av studsmattor som garanterar att du hoppar säkert. 


Specialaren: Studsmatta Markhöjd BERG Champion Grön 380

Specialaren: Studsmatta Markhöjd BERG Champion Grön 380

Här har vi ett exempel på en nedgrävd studsmatta utan fallhöjd. Hoppa tryggt och säkert och ha kul på din matta i markhöjd! 


Så här genomförde vi testerna för bästa studsmattan:

1.      Kartläggning av produkter på den svenska marknaden
2.      Genomgång av genomförda tester de senaste 24 månaderna
3.      Sammanställning och utvärdering av informationen
 
Hemguide.se är en sida som finansieras genom att länka till olika e-handlare. Alla tester görs dock helt fristående från dessa företag och tillverkarna av produkterna. Innehållet avgörs av de enskilda personer som analyserar kartläggningarna och testerna.


Våra rekommendationer för bästa studsmattan

Drömprodukten: Studsmatta First Class Ø427, Svart Inkl. Stege Salta

Drömprodukten: Studsmatta First Class Ø427, Svart Inkl. Stege Salta

Ska man hoppa på studsmatta ska man göra det ordentligt. Denna studsmatta från Salta erbjuder allt du vill ha i din studsmatta: spänst, fjädring och säkerhet. Ingenting är godtagbart än ett material av säkraste och starkaste klass. Kantskyddet är extra vadderat med ett tjockt material på 0,76 millimeter. Studsmattan håller sig stabil där den står tack vare den starka topp- och bottenramen. Ramen tillåts därför inte att röra sig medan du hoppar och du kan därför som förälder lugnt slappna av när barnen roar sig på studsmattan – även om du naturligtvis alltid ska ha ett öga på dem. Att ramen inte kan röra sig har också en annan fördel. Den är nämligen tystare än andra studsmattor. 

Drömprodukten: Studsmatta First Class Ø427, Svart Inkl. Stege Salta

Att montera denna First Class studsmatta från Salta görs snabbt och enkelt hemma i din trädgård utifrån inkluderad manual och dess instruktioner. Den reser sig totalt 88 centimeter ovanför marken och har en rekommenderad maxanvändarvikt på totalt 180 kilo. Självklart ingår det ett skyddsnät runt studsmattan. Ingenting annat är som bekant viktigare än säkerheten. Komforten är uppenbar i denna högklassiga studsmatta som verkligen definierar en drömprodukt i sammanhanget. Stor glädje utlovas när du får hoppa högt och landa mjukt. 


Mellanprodukten: Studsmatta BERG Champion Grön 430 Med Nät Comfort

Mellanprodukten: Studsmatta BERG Champion Grön 430 Med Nät Comfort

Man behöver inte köpa den dyraste studsmattan på marknaden för att få en trygg och bekväm upplevelse när man hoppar upp och ned på sin egen trampolin hemma i trädgården. Det bevisar denna mellanprodukt från BERG Champion som har ett extra stort fokus på själva hoppkomforten. Att hoppa på en studsmatta kan vara bra träning, absolut, men det ska samtidigt vara en mjuk upplevelse och inte anstränga muskler och leder så att du riskerar att skada dig av hoppandet. I denna produkt är hoppkomforten på topp och anledningen stavas GoldSpring-fjädrar. 

Mellanprodukten: Studsmatta BERG Champion Grön 430 Med Nät Comfort
Mellanprodukten: Studsmatta BERG Champion Grön 430 Med Nät Comfort

Fjädrarna i denna studsmatta har lång hållbarhet. Du kan med andra ord hoppa långt och länge innan du ens kommer i närheten av att börja slita ut fjädrarna i fråga. Till råga på allt finns det ingenting att klaga på när det gäller kantskyddet på denna studsmatta. För att du ska känna dig så absolut säker som möjligt på mattan har denna produkt ett kantskydd som är både extra brett och extra tjockt. Det innebär också att det kommer hålla längre än många andra konkurrenter. Gör dig redo för många år av lek, bus och glädje på en studsmatta med denna produkt från BERG Champion! 

Mellanprodukten: Studsmatta BERG Champion Grön 430 Med Nät Comfort

Budgetprodukten: Studsmatta med säkerhetsnät – 425 cm

Budgetprodukten: Studsmatta med säkerhetsnät - 425 cm

Om du trodde att det skulle behöva gå ut över säkerheten när du går ned i pris på studsmattor ska du nog tänka om. Visst, det finns inte samma hoppkomfort som i övriga produkter när vi går ner i prisklasserna och tittar på denna strax över fyra meter i diameter långa studsmatta. Men tack vare att skyddsnätet sitter på insidan av kanterna är du som användare helt säker från att råka landa på fjädrarna och skada dig allvarligt. Det slitstarka snöret binder fast skyddsnätet så att den risken är helt utraderad.  

Budgetprodukten: Studsmatta med säkerhetsnät - 425 cm

Trots sitt lägre pris är detta en mycket stilren studsmatta som skulle kunna passa in i vilken trädgård som helst. Oroar du dig över att nätet tar stryk av regn, vind och annat väder eller att löven fastnar i det om hösten? Ingen fara. Du kan enkelt fälla ned nätet när du känner att det finns behov för det. Du använder dig helt enkelt av skruvhandtagen som finns vid varje stödstolpe. Vi rekommenderar dock att du alltid har nätet uppe vid användning för att förebygga skador och göra hoppandet till bästa möjliga upplevelse. Ramen monteras utan svårigheter hemma i din trädgård och ramen är garanterat rostfri hela året om. 

Budgetprodukten: Studsmatta med säkerhetsnät - 425 cm

Specialaren: Studsmatta Markhöjd BERG Champion Grön 380  

Specialaren: Studsmatta Markhöjd BERG Champion Grön 380

Här är den! Studsmattan som inte når högre än markhöjd och ger dig en upplevelse av att hoppa oproportionerligt högt från din gräsmatta. Känslan av att hoppa på en studsmatta som är nedsänkt i marken är någonting alldeles speciellt och måste nästan provas på för att kunna göra sig själv rättvisa. Denna specialare från BERG Champion ger dig en hoppupplevelse utöver det vanliga. Den är utrustad med en alldeles speciell Airflow-hoppduk som ökar luftflödet med 50 % vilket i sig minskar motståndet då du hoppar. Du kommer med andra ord att hoppa både högre och lättare än på någon annan studsmatta!  

Specialaren: Studsmatta Markhöjd BERG Champion Grön 380

En annan fördel med en studsmatta i markhöjd är att den är betydligt lättare att integrera och placera in i trädgården än en, med nät, flera meter hög studsmatta. Den är en perfekt kompromiss för den som inte vill att hela trädgårdsupplevelsen ska fokuseras på en stor studsmatta och barnen som inte vill göra någonting annat än att uppleva äventyren på en matta där de kan studsa upp och ned i flera timmar. Dessutom är den mer lättmonterad än den ser ut. Det är ingen konst att sänka ned studsmattan i marken och du monterar lätt ihop den på ett litet kick. Mycket nöje! 

Specialaren: Studsmatta Markhöjd BERG Champion Grön 380

Våra bubblare

Studsmatta Premium Salta

Studsmatta Premium Salta

Den första “outsidern” vi ska stifta bekantskap med är en produkt från Premium Salta – Black Edition. Vad som gör denna skönhet extra speciell är att dess producenter har lagt extra möda med att skapa mer än enbart en säker och rolig hoppupplevelse. Man har även lagt ned en hel del tid på att studsmattan ska vara snygg – och det märks. Detta är en elegant skapelse som reser sig 240 centimeter över marken skyddsnätet inkluderat. Studsmattan går helt och hållet i svart. En klassisk, enkel look som alltid funkar och som definitivt går hem även i din trädgård.  

Unikt är också att studsmattan står på tre ben, men står minst lika stadigt som de studsmattor du kan hitta som står på fyra. För att ro hem denna studsmatta som är en fröjd för ögonen behöver du vara beredd att lägga ut en hyfsat gedigen summa, men samtidigt en bra bit under den priskategori där du hittar vår drömprodukt tidigare i topplistan. Ska barnen ha en stor studsmatta som uppfyller alla säkerhetsaspekter och ha roligt i trädgården bör de göra det på den snyggaste studsmattan som finns att tillgå. Då finns det ingen annan produkt än Premium Salta Black Edition. 


Studsmatta BERG Favorit Grön 330 Med Nät Comfort

Studsmatta BERG Favorit Grön 330 Med Nät Comfort

Denna bubblare påminner väldigt mycket om vår mellanprodukt. Det finns dock ett par skillnader. Dels är den nästan hälften så billig. Du kan med andra ord se den som en budgetvariant av produkten som i topplistan hamnade i mellankategorin. Största anledningen till att mattan är billigare än dess mellanmotsvariget är att den är en meter kortare i diameter. Med andra ord lämpar den sig inte för riktigt lika många personer att hoppa på samma gång som sin konkurrent. Den har dock en relativt hög maxvikt på 100 kilogram. Ta det säkra före det osäkra och respektera den rekommenderade viktgränsen. 

Studsmatta BERG Favorit Grön 330 Med Nät Comfort

Det är värt att nämna i sammanhanget att detta är en studsmatta som tagit hem fina poäng i så kallade “bäst i test”. Det vittnar om kvalité i denna matta och en produkt som garanterat ger dig valuta för pengarna. Kantskydden är robusta, tjocka och mjuka och givetvis medföljer ett nät runt studsmattan. Detta är en studsmatta som gör allt för att undvika olyckor. Hoppa högre än vad du någonsin hoppat förr tack vare GoldSpring Solo-fjädrarna som ger dig skjuts i avstampen. Du hoppar från en höjd på 85 centimeter, men det omringande nätet ger förstås tillräckligt skydd en bra bit högre än så. 


Studsmatta First Class Ø366, Svart Inkl. Stege Salta

Studsmatta First Class Ø366, Svart Inkl. Stege Salta

Här är ännu en bubblare som vid första anblick skulle kunna förväxlas med en produkt på vår ordinarie topplista. I det här fallet är det en studsmatta som påminner en hel del om drömprodukten vi såg tidigare. Likt bubblare nummer två är det nästan en identisk kopia sett till färg och distans, men en stor skillnad i storlek. Denna variant är drygt 60 centimeter kortare och därför en mindre variant mer anpassad för antingen färre människor eller mindre barn. Den har trots allt en väldigt hög maxvikt för att vara en mindre modell av sin “storebror”: upp till 450 kilogram kan utan problem hoppa samtidigt på denna studsmatta.  

Själva produkten är trots att det är en mindre modell en rejäl studsmatta. Den väger hela 119 kilogram och mäter upp till 271 centimeter. Här kan med andra ord den längsta av de längsta studsa tryggt och säkert utan att riskera att trilla ut ur studsmattan genom skyddsnätet. Detta är en perfekt studsmatta för dig som kanske inte vill eller kan investera i de där extra tusenlapparna som ger dig drömprodukten, men vill komma nära nog för att få en svårslagen hoppupplevelse. Närmare kommer du inte än med denna bubblare! 


Studsmatta BERG Grand Champion Svart 520 Inkl. Nät Deluxe

Studsmatta BERG Grand Champion Svart 520 Inkl. Nät Deluxe

Det finns ett “Deluxe” i den här studsmattans namn av en anledning. Det här är verkligen en lyxig studsmatta och kanske den mest intressanta bubblaren av de alla. Den stora anledningen till att denna studsmatta från BERG Grand Champion är så unik är dess enorma bredd. Hela 5,2 meter i bredd mäter den här studsmattan, vilket är den längsta av samtliga studsmattor vi har gått igenom i dessa listor. Med andra ord finns här en enorm potential att verkligen ta ut sitt studsande med stora svängar. Det är på en studsmatta likt denna som du har utrymme att öva på dina trix och konster i en helt säker miljö.  

Studsmatta BERG Grand Champion Svart 520 Inkl. Nät Deluxe
Studsmatta BERG Grand Champion Svart 520 Inkl. Nät Deluxe

Skyddsnätet på denna studsmatta är av extra hög kvalité. Du riskerar med andra ord aldrig att ramla ut eller igenom skyddsnätet. Med TwinSrping Gold-fjädrar och en hoppduk från AirFlow finns det knappt något luftmotstånd i vägen när du flyger upp i luften efter ett ordentligt avstamp i mattan. Denna produkt är en unik hoppupplevelse och en riktig utmanare till produkterna på topplistan. Den har någonting som ingen annan av studsmattorna har – nämligen sin bredd. På den här studsmattan kan du verkligen göra skäl för talesättet att leva på hoppet! 

Studsmatta BERG Grand Champion Svart 520 Inkl. Nät Deluxe

Sammanfattning

Det är modernt att ha en studsmatta. Det har också många fördelar. Barnen aktiverar sig utomhus och får motion på köpet. Det ger dem en paus från ett liv som i övrigt ofta domineras av skärmar. Många studsmattor liknar varandra, men har små skillnader som kan göra stor skillnad. Ibland är skillnaderna uppenbara, som till exempel att studsmattan är nedgrävd i marken. Ibland är de mer diskreta. En modell kanske använder en annan fjädring än en annan som resulterar i högre hopp än på andra studsmattor. Det är viktigt att läsa på bland specifikationerna. Säkerheten ska komma i första hand. 

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av de bästa studsmattan.

Vad ska jag tänka på när jag väljer den här produkten?

Det orsakas alldeles för många skador på osäkra studsmattor, ofta utan skyddsnät. Se därför till att du i första hand utgår från att studsmattan du investerar i är en säker och trygg hoppupplevelse för de som ska använda produkten. Sekundärt, men än viktigt, är att du tänker på både mått och design för hur studsmattan bäst passar in i trädgården.  

Vad är en bra studsmatta?

Studsmattor med skyddsnät är ett måste. Tjocka vadderingar kring fjädrarna är också att föredra. 

Vad är en dålig studsmatta?

Undvik studsmattor som tydligt slarvat med säkerheten. Är du det minsta osäker –  avstå i så fall och välj en annan produkt. 

Källor
  • https://www.gardenstore.se/studsmatta-first-class-o427-svart-inkl-stege-salta
  • https://www.gardenstore.se/studsmatta-berg-champion-gron-430-med-nat-comfort
  • https://www.hemfint.se/studsmatta-med-sakerhetsnat-425-cm
  • https://www.gardenstore.se/studsmatta-markhojd-berg-champion-gron-380
  • https://www.byggmax.se/studsmatta-premium-salta-p712513
  • https://www.gardenstore.se/studsmatta-berg-favorit-gron-330-med-nat-comfort
  • https://www.gardenstore.se/studsmatta-first-class-o366-svart-inkl-stege-salta
  • https://www.gardenstore.se/30357540-studsmatta-berg-grand-champion-svart-520-inkl-nat-deluxe
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 3 votes
Varumärke
Salta
Produktnamn
Studsmatta First Class Ø427, Svart Inkl. Stege