Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Smålandsgran.se.

Smålandsgran.se logotyp

Nu börjar det äntligen bli dags att förbereda sig till julen och titta på att köpa julgranen för året! Denna tiden på året är alltid lika mysigt. Vad som inte alltid är lika roligt är att ta hämta och lämna granen. Det tar tid och energi, vilket kan läggas på bättre saker under den så stressiga december-månaden. Tycker du att det är för mycket jobb och istället vill att någon kommer och lämnar en gran hemma hos dig? Då tycker vi att du ska titta in denna guiden för att hitta den bästa granen för just dig i år.

I vårt test blev drömprodukten Silvergran, mellanprodukten Kungsgran och budgetprodukten Rödgran. Vi har även en specialare: Blågran som är väldigt trevlig!

Slutligen har vi tre bubblare Tall, Ekologisk Kungsgran & Minigran.

Ta del av vår köpguide nedan för att få hjälp, tips och inspiration då du vill hitta den bästa julgran för just dig!


Om Smålandsgran.se

Smålandsgran.se erbjuder granar snabbt, enkelt, prisvärt och med kvalitet! Dem har snart 50 års erfarenhet och handplockar samtliga granar på odlingarna. Du kan därför vara säker på att du får en väldigt fin och av oss utvald gran. Du slipper släpa och transportera din gran. Eller be någon annan om hjälp. Julgranen levereras direkt till din dörr. Smålandsgran har hundratusentals nöjda kunder som redan har handlat sin gran hos dem. Beställ innan 19.00 för leverans nästa dag!

Endast frakt på 145 kr tillkommer oavsett längd, zon eller antal produkter. Vill du erbjuder vi även hämtning av din gran efter jul.

Smålandsgran är certifierad enligt SE-EKO-04 för ekologisk produktion.


Drömprodukten: Silvergran från Smålandsgran

Silvergran från Smålandsgran

Silvergranen är en mycket vacker julgran som skapar en väldigt vintrig känsla där hemma. Undersidan av barrens blad är lätt silvriga och därav heter granen Silvergran. Granen tillhör släktet ädelgranar och barrar sparsamt, vilket är väldigt trevligt när man har barn och hund där hemma. Välj en silvergran om du vill ha en unik gran som sticker ut!


Mellanprodukten: Kungsgran från Smålandsgran

Kungsgran från Smålandsgran

Kungsgranen kallas också för ”Disneygranen” på grund av sitt fina utseende och är en av det mest tåliga granarna av alla. Det som flest älskar med kungsgranen är att den knappt barrar alls. Formen på granen är oftast helt perfekt och granen är allergivänlig!


Budgetprodukten: Rödgran från Smålandsgran

Rödgran från Smålandsgran

Rödgranen är den julgran som vi kallar den vanliga svenska julgranen och 80% av de 3 miljoner julgranar som säljs i Sverige är av arten rödgran. Utseendet varierar en del på rödgranar och den doftar mycket gott!


Specialaren: Blågran från Smålandsgran

Blågran från Smålandsgran

Blågran tillhör även det släktet ädelgranar och är en uppskattad julgran i Sverige. En stor anledning till varför många gillar blågranar är på grund av den blåa färgen och den karaktäristiska doften som granen har. Blågranen har väldigt styva grenar och generellt kan man säga att ädelgranar håller barren betydligt längre än en vanlig julgran.


Så här genomförde vi testerna för bästa julgran:

1.      Kartläggning av produkter på den svenska marknaden
2.      Genomgång av genomförda tester de senaste 24 månaderna
3.      Sammanställning och utvärdering av informationen
 
Hemguide.se är en sida som finansieras genom att länka till olika e-handlare. Alla tester görs dock helt fristående från dessa företag och tillverkarna av produkterna. Innehållet avgörs av de enskilda personer som analyserar kartläggningarna och testerna.


Smålandsgran 2022

Våra rekommendationer för bästa julgran

Drömprodukten: Silvergran från Smålandsgran

Silvergran från Smålandsgran

Silvergranen är en mycket vacker julgran som skapar en väldigt vintrig känsla där hemma. Undersidan av barrens blad är lätt silvriga och därav heter granen Silvergran. Granen tillhör släktet ädelgranar och barrar sparsamt, vilket är väldigt trevligt när man har barn och hund där hemma. Välj en silvergran om du vill ha en unik gran som sticker ut!

Silvergranen har väldigt styva grenar och har faktiskt en förmåga att skifta i färg under användning från mörkgrön till silverfärgad. Ibland blandas den ihop med blågran som är väldigt närbesläktat och som också är en ädelgran. Silvergranen barr är drygt 1,5 cm långa och till skillnad från rödgranen är silvergranen ofta mer tätvuxen.


Mellanprodukten: Kungsgran från Smålandsgran

Kungsgran från Smålandsgran

Kungsgranen kallas också för ”Disneygranen” på grund av sitt fina utseende och är en av det mest tåliga granarna. Det som flest älskar med kungsgranen är att den knappt barrar alls. Formen på granen är oftast helt perfekt och granen är allergivänlig, vilket gör att den passar alla hem och perfekt när du får hemligt besök!

En anledning till varför många gillar Kungsgranen är för att den barrar knappt alls och är mycket tålig. Den har också täta grenar och mjuka lite längre platta barr som kan bli 2-4 cm långa. Knopparna är utan kåda och kottarna har en vass spets, upp till 18 centimeter långa. Granen doftar inte så mycket och en del som är allergiska mot gran tål ändå kungsgranen, vilket såklart är ett stort plus. Den sägs även vara snällare mot övriga inomhusväxter. Kungsgranen är inte heller lika känslig för uttorkning som övriga gransorter då den kan samla vatten i stammen. Har du tur kan den faktiskt klara sig ända till påsk!

Barrar en kungsgran mycket?

Ädelgranar, som Kungsgran klassas under, håller barren betydligt längre än en vanlig julgran. Det beror på att barren sitter fast på ett annat sätt (med en typ av sugkopp) på grenen.


Budgetprodukten: Rödgran från Smålandsgran

Rödgran från Smålandsgran

Rödgran (Picea abies) är ett barrträd i gransläktet och familjen tallväxter. Det är den julgran som vi kallar den vanliga svenska julgranen och det är faktiskt ett av de vanligaste träden i Norden. 80% av de 3 miljoner granar som säljs som julgran i Sverige är av arten rödgran.

Rödgranen har ofta ganska korta barr och utseendet i övrigt kan variera mycket. Granen kan vara tätväxande eller ha mer sparsamt med grenar. Det finns både breda och smala rödgranar. Det är viktigt att du vårdar den rätt för maximal livslängd.

Granens utseende beror delvis på jordmån och växtens läge, varav flera sorter har beskrivits: gårgran, margran, hänggran, med mera. Detta är samma sorts gran, men växtsättet ger dem olika karaktär. Rödgranen kan uppnå 60 meters höjd och en ålder av över 400 år. I södra och mellersta Sverige blir den dock sällan över 200 år, men avverkas vanligen långt tidigare. Man har dock hittat granar på Fulufjället vars rotsystem innehar flera är över 8000 år.


Specialaren: Blågran från Smålandsgran

Blågran från Smålandsgran

Blågran (Picea pungens) tillhör släktet ädelgranar och är en uppskattad julgran i Sverige. Mycket på grund av den blåa färgen och den karaktäristiska doften. Variationer av blågran med extra blå färg har med tiden odlats fram i handelsträdgårdar runtom i Europa och Nordamerika. Förutom att färgen skiljer sig är den något glesare än övriga julgransorter. Barren på en blågran är vassa och grenarna är mycket styvare. Granen barrar inte så lätt och klarar ofta minst två månader inomhus om den sköts på rätt sätt.

Blågranen är härdig och kan växa i klimatzon 1 till 5 i Sverige. Den klarar värme och torka bra, ofta bättre än svensk rödgran. Blågran har djupare rotsystem. Den kräver dock bättre jord med högre pH-värde och mer näring än vad svensk rödgran och tall behöver.

Barrar en blågran mycket?

Blågranen barrar sparsamt eftersom att den tillhör släktet ädelgranar och håller därför barren betydligt längre än en vanlig julgran. Det beror på att barren sitter fast på ett annat sätt (med en typ av sugkopp) på grenen.


Våra bubblare

Tall från Smålandsgran

Tall från Smålandsgran

TallPinus Contorta är ett träd inom tallsläktet och blev vanlig i södra Norrland på 1970-talet. Allergivänlig. Tallen är ett av de mer imponerande barrträden i Europas norra delar, som vid gynnsam växt blir mastlikt smärt och rak och kvistfri ända upp till den av ett fåtal stora grenar uppburna kronan.

Tallens höjd går faktiskt till över hela 30 meter och tallens barrdräkt är mera grå- eller blågrön än granens. Barren sitter två och två på små kortskott som dessutom bär några hinnaktiga lågblad av brungrå färg. De egentliga tallarna igenkänns också på kottarnas fjäll, som är tjockare mot spetsen och där liksom tvärt avhuggna med en vårta i mitten.

Barrar en tall mycket?

De barrar över lag mycket mindre än granen.


Kungsgran – Ekologisk och obesprutad (från Smålandsgran)

Kungsgran från Smålandsgran

Kungsgran – Ekologisk och obesprutad (Abies nordmanniana) är en odlad julgran som ibland kallas för ”Disneygran”. Eller julgranarnas Rolls-Royce. Den tillhör släktet ädelgranar.

Kungsgranen barrar knappt alls och är mycket tålig. Den har också täta grenar och mjuka lite längre platta barr som kan bli 2-4 cm långa. Knopparna är utan kåda och kottarna har en vass spets, upp till 18 centimeter långa. Den doftar inte så mycket och en del som är allergiska mot gran tål ändå kungsgranen. Den sägs även vara snällare mot övriga inomhusväxter. Kungsgranen är inte lika känslig för uttorkning som vanlig julgran då den kan samla vatten i stammen. Har du tur kan den klara sig ända till påsk!

Hos Smålandsgran.se hittar du dels en vanlig Kungsgran, men även en ekologiskt odlad Kungsgran som är obesprutad.

Barrar en kungsgran mycket?

Ädelgranar håller barren betydligt längre än en vanlig julgran. Det beror på att barren sitter fast på ett annat sätt (med en typ av sugkopp) på grenen.


Minigran från Smålandsgran

Minigran från Smålandsgran

Smålandsgran.se levererar även minigranar av trädet rödgran (Picea abies) som är ett barrträd i gransläktet och familjen tallväxter. Granen passar perfekt om du har ont om plats eller om barnen vill ha en egen julgran i sitt rum. Minigranen varierar i storlek någonstans mellan 50-100 cm i höjd. Du kan även komplettera ditt hem med denna gran och kan användas i exempelvis en större vas i hallen eller på köksbordet. Samtliga minigranar är odlade och formklippta.


Smålandsgran.se logotyp

Sammanfattning

En julgran är en av de mest ikoniska symbolerna för julen. Den höga, gröna granen med sina glittrande ljus och prydnader är en viktig del av de flesta julfester. Traditionellt sett brukar en julgran pyntas med ljus, kulor, stjärnor och andra prydnader som ger den en magisk och festlig känsla.

Julgranen har sitt ursprung i den nordiska mytologin, där den gröna färgen symboliserade liv och växtkraft. Idag anses den vara en symbol för Jesus, som är ljuset i världen och förlösaren av människorna.

Det finns många olika sätt att pynta en julgran. Vissa väljer att följa traditionen med att bara ha ljus, kulor och stjärnor på sin gran, medan andra gillar att lägga till egna personliga prydnader som minnen från året som gått. Vad du än väljer att pynta din gran med, så är den en viktig del av julen som skapar en stämning av gemenskap och fest.

I vårt test blev drömprodukten Silvergran, mellanprodukten Kungsgran och budgetprodukten Rödgran. Vi har även en specialare: Blågran som är väldigt trevlig!

Slutligen har vi tre bubblare Tall, Ekologisk Kungsgran & Minigran.


Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa julgran.

Vilken julgran är bäst?

Man brukar säga att det helt beror på vad du har för krav på din gran och vad du söker. Bra frågor att ställa sig kan vara: Hur mycket ska granen kosta? Ska julgranen vara allergivänlig? Är barrandet en viktig fråga? Hur stor ska den vara?

Många gillar just ädelgraner (Silvergran, Blågran samt Kungsgran) då de barrar betydligt mindre än övriga granar. Är detta ett viktigt krav bör du sikta in dig på någon av dessa.

Vilken julgran barrar minst?

Man brukar säga att de olika ädelgranarna barrar generellt sätt minst (Silvergran, Blågran samt Kungsgran). Rödgranen är en väldigt fin och klassisk julgran, men nedsidan är att den barrar en del.

Vilka är ädelgranarna?

Man brukar säga att de olika ädelgranarna är Silvergran, Blågran samt Kungsgran.

Källor
  • https://xn--smlandsgran-y8a.se/produkt/silvergran/
  • https://xn--smlandsgran-y8a.se/produkt/kungsgran/
  • https://xn--smlandsgran-y8a.se/produkt/rodgran/
  • https://xn--smlandsgran-y8a.se/produkt/blagran/
  • https://xn--smlandsgran-y8a.se/produkt/tall/
  • https://xn--smlandsgran-y8a.se/produkt/kungsgran-eko/
  • https://xn--smlandsgran-y8a.se/produkt/minigran/
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 6 votes
Varumärke
Smålandsgran.se
Produktnamn
Silvergran