Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Bagarenochkocken.se, Cervera.

Bra knivar i köket underlättar all matlagning och gör den roligare. För vem har inte varit med om att tomaten nästan blir till mos, man slinter på hårda grönsaker eller att det är svårt att skära köttet riktigt tunt? Dessutom är det betydligt lättare att skära sig om man inte har en vass och bra kniv. När det kommer till köksknivar så är också smaken olika, trots allt ska också kniven ligga rätt i handen och känns precis lagom stor. Kökskniv är också en perfekt gåva till den som gillar att laga mat.

Utbudet av köksknivar är stort och det finns olika varianter. Vanligen utgår man från vilken typ av slipning knivar har och vilket material kniven är tillverkad i. När det kommer till slipning av köksknivar delas de i regel upp i japansk slipning eller europeisk. Vanligaste materialen är keramik eller stål. Vidare så brukar man tala om hårda knivar eller lättare knivar. För att hjälpa dig att hitta rätt kniv för dina behov kommer här en guide över bästa kökskniven i olika kategorier.

I vårt test blev drömprodukten Artisan 6000MCT Gyutoh Kockkniv 20 cm, följt av mellanprodukten Global G-2 Kockkniv 20 cm och vår budgetprodukt Fiskars Functional Form Asiatisk Kockkniv Medium17 cm. Vi har även specialaren Nesmuk EXKLUSIV C150 Kockkniv.

Slutligen har vi även fyra bubblare Victorinox Kockkniv 22 cm Rosenträ, Johan & Shun Classic Kockkniv 20 cm, Fiskars Functional Form Fransk Kockkniv Stor 20 cm, Fiskars Functional Form Kökskniv 20 cm. Läs igenom hela guiden för att hitta den kökskniv som passar dig och din budget. Vi är övertygade om att du kommer hitta en kökskniv du har stor glädje av.


Drömprodukten: Artisan 6000MCT Gyutoh Kockkniv 20 cm

Artisan 6000MCT Gyutoh Kockkniv 20 cm är en japansk motsvarighet till en kockkniv. Denna produkt är en fantastisk allroundkniv som med sina 20 cm i höjd är en fröjd att använda.


Mellanprodukten: Global G – 2 Kockkniv 20 cm

Mellanprodukten: Global G - 2 Kockkniv 20 cm

Global G-2 Kockkniv 20 cm är gjord i rostfritt stål och är en baskniv i Globals stora sortiment. Den är behändig och snyggt utformad med ett skönt handtag.


Budgetprodukten: Fiskars Functional Form Asiatisk Kockkniv Medium 17 cm

Budgetprodukten: Fiskars Functional Form Asiatisk Kockkniv Medium 17 cm

Fiskars Functional Form Asiatisk Kockkniv Medium 17 cm är en robust kniv i rostfritt stål. Det är en japansk kockkniv som tål att köras i diskmaskinen.


Specialaren: Nesmuk EXKLUSIV C150 Kockkniv

Specialaren: Nesmuk EXKLUSIV C150 Kockkniv

Nesmuk EXKLUSIV C150 Kockkniv är en allround kniv och en riktig exklusiv specialare som sticker ut även utseendemässigt. Nesmuk ställer otroligt höga krav på sina produkter vilket märks.


Så här genomförde vi testerna för bästa kökskniven:

1.      Kartläggning av produkter på den svenska marknaden
2.      Genomgång av genomförda tester de senaste 24 månaderna
3.      Sammanställning och utvärdering av informationen
 
Hemguide.se är en sida som finansieras genom att länka till olika e-handlare. Alla tester görs dock helt fristående från dessa företag och tillverkarna av produkterna. Innehållet avgörs av de enskilda personer som analyserar kartläggningarna och testerna.


De bästa köksknivarna

Drömprodukten: Artisan 6000MCT Gyutoh Kockkniv 20 cm

Drömprodukten Artisan 6000MCT Gyutoh Kockkniv 20 cm är som namnet avslöjar en kockkniv och en kockkniv är det som är kökets vanligaste kniv. Fördelen med denna produkt och en av många anledningar till att den kvalificerar sig som drömprodukt är den allsidighet som den har. Du får en kockkniv som du kan använda till att skära tunna tomatskivor med precision. Samtidigt får du en kniv som är perfekt till att hacka men även skära fisk och kött.

Själva knivbladet har en kärna av den hårda varianten av pulverstål som heter MC63. Knivens elegans beror på att den har två lager hamrat rostfritt stål. Det är inte bara elegant utan bidrar till att vid användning fastnar inte råvarorna på bladet. Bladet är så vasst att det kan liknas vid en skalpell vilket gör att du kan arbeta säkert. För en riktigt vass kniv förhindrar att du slinter och skär dig. Dess skärpa beror på att man använt den japanska metoden Honbazuke och en slipvinkel på 19°. Handtaget som är gjort av pakkaträ är inte bara vackert utan riktigt skönt att hålla i handen och som en bonus mycket tåligt. Helt enkelt en riktigt drömprodukt när det handlar om köksknivar.


Mellanprodukten: Global G – 2 Kockkniv 20 cm

Mellanprodukten: Global G - 2 Kockkniv 20 cm

Mellanprodukten Global G-2 Kockkniv 20 cm ingår i Globalsortimentet och är en av basprodukterna. Denna kockkniv har en allsidighet som gör att det är en riktigt bra allroundkniv. Knivbladet är tunt och riktigt vasst vilket gör att den är lättarbetad. Är du en passionerad hemmakock är den ett mycket bra val i mellanklassen. Det som kännetecknar Global är också deras handtag. Handtaget tillverkas genom utstansade halvor och bladet är antingen valsat eller smit som svetsas ihop. Själva handtaget är fyllt med sand vilket ger en behaglig tyngd.

Mellanprodukten: Global G - 2 Kockkniv 20 cm

Global G-2 Kockkniv 20 cm ska inte köras i diskmaskinen och den bör förvaras i ett knivblock. Knivbladet är tunt och därför bör du inte använda den för att skära i frysta råvaror eller i ben. Du bör också regelbundet slipa kniven för att behålla skärpan. Du får en bra kniv till ett överkomligt pris och den är lätt att ha full kontroll över när du använder den. Så med rätt skötsel får du en hållbar kniv som passar dig som gillar att laga mat.


Budgetprodukten: Fiskars Functional Form Asiatisk Kockkniv Medium 17 cm

Budgetprodukten: Fiskars Functional Form Asiatisk Kockkniv Medium 17 cm

Fiskars Functional Form Asiatisk Kockkniv Medium 17 cm är en japansk kockkniv i budgetklass som du kan lita på. Den är en bra allroundkniv som är gjord i rostfritt stål som tål en del. Med denna hemmakniv kan du ge dig på hacka grönsaker utan att det krävs kraft. Du kan också använda den till att stycka kött och med sitt sköna soft-grip ligger den bra i handen. Bladet som är på 17 cm är tillräcklig för att hemmakocken ska känna sig bekväm.

Functional Form är en serie och precis som namnet antyder är det funktion som är centralt. För att vara i budgetklassen är den elegant designad. En av fördelarna är att den går att köra i diskmaskin, men den behöver också slipas regelbundet för att behålla skärpan. Budgetprodukten är också hållbar och priset gör att den passar bra för den som känner att man inte vill lägga någon större summa på en kockkniv. Priset gör den också perfekt som första kockkniven när du flyttar hemifrån eller är student. För en bra kockkniv gör det kul att komma igång med matlagningen.


Specialaren: Nesmuk EXKLUSIV C150 Kockkniv  

Specialaren: Nesmuk EXKLUSIV C150 Kockkniv

Specialaren Nesmuk EXKLUSIV C150 Kockkniv är en riktigt exklusiv kniv. Det är en kockkniv som är tillverkad i endast de mest exklusiva materialen och är en kniv gjord för att ha med sig hela livet. Bladet har inte mindre än 401 lager av Damaskusstål, vilket inte bara gör den tålig utan även vacker. Kockkniven är en perfekt allroundkniv och har en bra hållbarhet. Om du vårdar den rätt har du en kniv som håller livet ut. Du kommer direkt märka att du skär tomater som om det vore smör och de tunnaste köttskivorna är ingen utmaning.

Specialaren: Nesmuk EXKLUSIV C150 Kockkniv

Damaskusstål innehåller höga halter av kol, vilket märks på den otroliga skärpan. Denna kniv från Nesmuk innehåller 1,5 % kol och har dessutom en beläggning av Nesmuk Protective Coating. Kombinationen leder till mindre underhåll och ökad livslängd. Kniven är också handgjord med omsorg och som exklusiv produkt har den också gått igenom flera olika inspektioner. Kockkniven har också en kvalitetsstämpel och handtaget ligger fint i handen. Specialprodukten är exklusiv och passar dig som vill investera i en kockkniv som inte liknar någon annan.

 


Våra bubblare

Victorinox Kockkniv 22 cm Rosenträ

Victorinox Kockkniv 22 cm Rosenträ

Victorinox Kockkniv 22 cm Rosenträ är en spännande kockkniv. Det är en kniv som väcker lite extra intresse, såsom bubblar bör. Kockkniven är något mindre men likväl lättarbetad. Det traditionella handtaget i vackert Rosenträ känns skönt i handen, vilket är en bidragande orsak till att den är lättarbetad. Rosenträ som odlas i Indien är tåligt och tål fukt mycket bra. Träet som används är FSC-certifierat så företagen arbetar efter regler och standarder.

Själva Victorinox Kockkniv 22 cm Rosenträ har ett tåligt blad i rostfritt stål, vilket gör att du kan använda den till att hacka och skära det allra mesta. Kniven är också bra för dig som inte känner dig bekväm med lite större knivar. Det är tidlös kockkniv som hemmakocken har stor nytta av. Bubblare 1 är en prisvärd produkt som också är lätt att göra rent. När det kommer till skötsel så bör man diska den för hand och endast undantagsvis lägga den i diskmaskinen. Med rätt skötsel så kommer du att bevara den vackra lyster som rosenträ har.


Johan & Shun Classic Kockkniv 20 cm

Johan & Shun Classic Kockkniv 20 cm

Johan & Shun Classic Kockkniv 20 cm är en japansk kockkniv. Den hamnar som bubblare då den har lite annorlunda detaljer, för en bubblare ska sticka ut lite. En av de intressanta detaljerna är själva kärnan som kniven har. Kärnan är gjord av VG-MAX som räknas som kvalitetsstål. Utöver det så har den 32 lager av damaskstål. Resultat blir att bladet får ett vackert mönster. Handtaget är gjort av en variant av laminerat Pakkaträ och har måttet 12,2 cm. Det är bra för den som vill ha ett bra grepp, men som inte uppskattar större handtag.

Johan & Shun Classic Kockkniv 20 cm

Bladet på 20 cm gör att den är skön att arbeta med och du klarar galant av att skära och hacka grönsaker samt fixa fina köttbitar. Den är tillräckligt styv och kraftig för att klara av det mesta. Det är en bra allroundkniv som hemmakocken har nytta av dagligen. Bubblare 2 ska inte köras i diskmaskin, utan du bör ta dig tiden att handdiska den. Den ska med fördel underhållas med porslinsbryne eller en slipsten. Förvara den i ett knivblock alternativt magnetlist.


Fiskars Functional Form Fransk Kockkniv Stor 20 cm

Fiskars Functional Form Fransk Kockkniv Stor 20 cm

Fiskars Functional Form Fransk Kockkniv Stor 20 cm är en liten annan variant av Fiskars kockknivar och är en traditionell kockkniv som de flesta nog känner igen. Det som gör att den hamnar som bubblare 3 är dess multifunktionalitet och den praktiska utformningen. Här har man tagit fasta på det praktiska och funktionella utan krusiduller. Likväl är den smakfull och har ett tilltalande utseende. Själva bladet är tillverkat i tåligt rostfritt stål som levererar skärpa.

När det kommer till användningsområden så är det en kniv som klarar det mesta. Bladlängden på 20 cm gör att de allra flesta kommer tycka att den är skön att arbeta med. Handtaget är ergonomiskt utformat och ligger stadigt i handen. Det gör också att du kan arbeta långa stunder med kniven utan att det börjar kännas obekvämt. Bubblare 3 är också mycket prisvärd och passar den som vill ha en rejäl kniv utan att behöva investera något extra. En fördel är att den går att köra i diskmaskin vilket gör att den är mycket lätt att hålla ren.


Fiskars Functional Form Kökskniv 20 cm

Fiskars Functional Form Kökskniv 20 cm

Bubblare 4 Fiskars Functional Form Kökskniv 20 cm är en lite annorlunda variant som har en annan utformning än kockknivar. Den hamnar som bubblare 4 då den kan passa den som inte uppskattar de högre köksknivarna. Bubblare 4 tillhör också Fiskars serie som fokuserar på funktion och som är till för att tillgodose de allra flesta behoven i vardagen. Kniven är enkelt utformad med en elegant framtoning. Själva bladet är i tåligt rostfritt stål och handtaget är skönt utformad. Kombinationen av svarta handtag och rostfritt stål är en klassiker. Knivens handtag är framtaget just för att ligga skönt i handen men också ge stabilitet. Då det är en allroundkniv kan du använda den till det mesta när det kommer till att hacka och skära.

Bladet på 20 cm är tillräckligt för att du ska känna att den räcker till. Det som kan vara bra att tänka på är att bladet är smalare än andra kockknivar. En del tycker det är lättare att arbeta med den typen av blad och andra föredrar den mer rejäla bladen. Men vad vore en bubblare utan att det finns något för alla? Fördelen även med denna Fiskarskniven är att den går att köra i diskmaskin.


Sammanfattning

Bra kockknivar gör det roligare att laga mat och det går också snabbare. När du ska köpa kökskniv är det en fördel att fundera på vilket material som känns skönt i handen. Det finns en fördel att kika lite extra på vilket handtag du föredrar. För handtaget ska passa din hand så att handen inte glider ned. Gillar du att stycka och arbetar gärna med hela kycklingar eller hela stora fiskar så är det bra att satsa på en tjockare kniv. Du ska också tänka på att underhålla din kniv vilket inkluderar att slipa den regelbundet. Då håller du den vass och minskar risken för skador, både för dig och kniven. Det finns många olika sorters produkter för att vässa knivar.


Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av de bästa kökskniven.

Vad ska jag tänka på när jag väljer en kökskniv?

Det är bra att tänka allround om du inte vill satsa på flera olika knivar. Med en bra kökskniv kommer du långt. Titta gärna på knivens form och handtag så att du får en känsla av hur den kommer kännas i handen. Gillar du att stycka kan du också tänka på att det är bra om den är lite extra kraftig. För att kniven ska hålla länge behöver du också tänka på att ha bra skärbrädor så att du inte skadar bladet. 

Vad är en bra kökskniv?

En kockkniv är bra när du känner att du kan arbeta snabbt och tryggt. Du ska inte känna att du slinter eller att det gör ont i handen.

Vad är en dålig kökskniv?

En kniv som inte är vass är en fara för dig. Fel kniv till fel moment är inte heller bra. 

Källor
 • https://bagarenochkocken.se/koksknivar/
 • https://bagarenochkocken.se/slipsten/
 • https://bagarenochkocken.se/skarbrador/
 • https://www.cervera.se/produkt/6000mct-kockkniv-20-cm-gyutoh
 • https://bagarenochkocken.se/koksknivar/global-g-2-kockkniv-20-cm/
 • https://bagarenochkocken.se/koksknivar/fiskars-functional-form-asiatisk-kockkniv-medium17-cm/
 • https://bagarenochkocken.se/koksknivar/nesmuk-exklusiv-c150-kockkniv/
 • https://bagarenochkocken.se/koksknivar/victorinox-kockkniv-22-cm-rosentra/
 • https://www.cervera.se/produkt/shun-classic-kockkniv-20-cm
 • https://bagarenochkocken.se/koksknivar/fiskars-functional-form-fransk-kockkniv-stor-20-cm/
 • https://bagarenochkocken.se/koksknivar/fiskars-functional-form-kokskniv-20-cm/
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
3 based on 6 votes
Varumärke
Artisan
Produktnamn
6000MCT Gyutoh Kockkniv 20 cm