Att välja rätt gardiner kan vara en spelväxlare för ditt hem. De är inte bara praktiska för att reglera ljus och ge privatliv, utan också en viktig del av ditt hem’s inredning. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om att välja, hänga upp och underhålla gardiner som förhöjer varje rum. Oavsett om du letar efter något ljust och luftigt för att få in mer dagsljus, eller något mer dekorativt för att skapa en mysig atmosfär, har vi täckt dig. Läs vidare för att upptäcka hur du kan lyfta ditt hem med det perfekta gardinvalet.

1. Mät fönstret

Innan du köper nya gardiner, mät fönstrets bredd och höjd. Se till att mäta från toppen av fönstret (eller där du planerar att sätta gardinstången) ner till golvet. För ett traditionellt utseende, bör gardinerna nudda golvet eller falla några centimeter under fönsterkarmen.

2. Välj rätt gardinstång

Gardinstången bör vara längre än fönstrets bredd så att gardinerna kan öppnas helt och inte blockera ljuset. Kom ihåg att kontrollera stångens maximala vikt för att se till att den kan hålla dina gardiner.

3. Välj gardintyp

Det finns olika typer av gardiner, som öljettgardiner, veckbandsgardiner och rynkbandsgardiner. Valet beror på vilken stil du föredrar och vilket typ av upphängningssystem du har.

4.Installera gardinstången

Markera var hålen ska borras för att fästa stångens fästen. Använd en vattenpass för att se till att stången blir rak. Borra hålen och fäst stångens fästen med skruvar.

5. Trä på gardinerna

Om gardinerna har öljetter eller krokar, är det enkelt att trä dem på stången. För veckbandsgardiner kan du behöva använda gardinkrokar. Fördela vecken jämnt för en snygg presentation.

6. Justera längden vid behov

Om gardinerna är för långa, kan du få dem upplagda. Ett alternativ är att använda strykband för att få till en snygg fåll utan att behöva sy.

7. Skötsel & underhåll

Tvätta gardinerna enligt instruktionerna på etiketten. Sträck ut dem efter tvätt för att undvika veck.

8. Styla dina gardiner

Använd gardinband för att hålla dem åt sidan under dagen för att släppa in ljus. Experimentera med olika sätt att arrangera dem för att förändra rummets utseende.

För att köpa gardiner online, besök gardinstugan.se för ett brett utbud av stilar och material som passar ditt hem!

Frågor och svar om att sätta upp gardiner

Vilka verktyg behöver jag för att sätta upp gardiner?

Du behöver en skruvmejsel eller borr, skruvar och väggpluggar som passar till dina gardinstångsfästen, en penna för att markera, en måttband, och en vattenpass för att se till att stången är rak.

Hur högt upp ska jag sätta gardinstången?

Det beror på din personliga stil och fönstrets storlek. En generell regel är att sätta stången 10-15 cm ovanför fönsterkarmen. Om du vill att rummet ska verka högre, kan du sätta stången närmare taket.

Hur bestämmer jag hur långa mina gardiner ska vara?

Mät från toppen av gardinstången till golvet. För ett klassiskt utseende, låt gardinerna nudda golvet eller falla några centimeter under fönsterkarmen. För en mer modern stil, låt dem vara precis ovanför golvet.

Hur fäster jag gardinerna på stången?

Det beror på gardintypen. Öljett- och veckbandsgardiner är enkla att trä på stången. För gardiner med rynkband kan du behöva gardinkrokar som fästs i bandet och sedan hängs på stången.

Vad ska jag göra om gardinerna är för tunga för stången?

Se till att du har en robust gardinstång och starka väggfästen. Om gardinerna är väldigt tunga, överväg att installera en extra fästpunkt i mitten av stången för extra stöd.

Hur undviker jag att gardinerna drar snett när jag öppnar och stänger dem?

Använd en jämn och stadig hand när du drar i dem. Se till att dina gardiner är jämnt fördelade på stången och att de inte fastnar i fästena. Överväg att installera en gardinstång med glidskena för smidigare användning.