Vad kostar en pool?

Vad kostar det egentligen att bygga pool? Vi pratade med Johannes Igelström som nyligen har gjort en grundlig research av marknaden inför sitt eget poolbygge. Vi gjorde även ett djupdyk i forumet för att se vad andra har betalat för sin pool.

Att bygga pool är ett relativt dyrt trädgårdsprojekt jämfört med många andra. Priset för en normal pool ligger i ett stort spann, allt från 200 000-600 000 kronor, men det kan bli ännu dyrare.

Det finns flera faktorer som påverkar priset på en pool, men i första hand är det pooltypen. Exempelvis är det betydligt dyrare att gräva ut och sedan gjuta och kakla en pool med mosaik, än vad det är att bara ställa ut en ovanmarkenpool och bygga in den med trall runt.

Byggde stålpool

En som nyligen har byggt pool är Johannes Igelström. Han valde att bygga en stålpool utifrån en egenritad konstruktion. Han upptäckte dessutom att det går att komma ner i pris genom att vara lite driftig. Dels kan du göra en del av arbetet själv, dels vara noggrann när du tar in offerter. 

Johannes poolbygge kostade 200 000 kronor och består av en stålpool som han grävde ner och göt runt.

Johannes har konstruerat poolen själv, men har även tagit hjälp av en släkting för att svetsa den. Hans uppskattning är att priset annars hade landat på 250 000 kronor. Poolen är 3×8,3 meter.

– Jag kollade runt mycket på olika pooltyper när jag skulle bygga hus. Men så var jag i München och där fanns det en jättefin rostfri pool på hotellet som jag blev fullständigt tagen av. Jag bestämde mig där och då för att en sådan skulle jag bara ha, säger Johannes Igelström.

Han berättar att han tidigare har tittat på både betongpool, liner och glasfiber men att ingen av de lösningarna kändes rätt. Han ville ha en pool som för hans del var enkel att installera och som kräver lite underhåll. Dessutom ville han ha en pool som håller lika länge som huset.

Men förutsättningen när man bygger i stål och tänker bada i poolen är förstås att materialet klarar av vatten.