Saklig grund för uppsägning – Så undviker du kostsamma misstag

uppsägning

Att säga upp en anställd kräver att arbetsgivaren har saklig grund enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Det innebär att uppsägningen måste vara antingen arbetsbristrelaterad eller grundad på personliga skäl. Här går vi igenom vad som gäller och hur du undviker felaktiga uppsägningar.

Vad innebär saklig grund enligt LAS?

Saklig grund delas upp i två kategorier: arbetsbrist och personliga skäl. Arbetsbrist handlar om företagets behov av att minska personalstyrkan, medan personliga skäl kan handla om misskötsel, samarbetssvårigheter eller bristande prestation.

Vid personliga skäl måste arbetsgivaren ha dokumentation som visar att medarbetaren informerats om bristerna och fått chans att förbättra sig innan uppsägning sker.

Exempel på rättsfall kring saklig grund

Många arbetsrättsliga tvister rör just saklig grund. Exempelvis har Arbetsdomstolen fastslagit att varningar och möjligheter till förbättring är nödvändiga vid personliga skäl. I vissa fall har uppsägningar underkänts när arbetsgivaren inte har erbjudit omplacering.

Så genomför du en korrekt uppsägning

Genom att hantera uppsägningar på ett korrekt sätt minimerar du risken för rättsliga tvister och skapar en tryggare arbetsplats.Behöver du hjälp med en korrekt uppsägning? Kontakta arbetsgivarjuristen.se

Related posts

Bästa Solstolen 2024 – Njut av solen på bästa sätt!

by Andreas Bengtsson
1 år ago

Bästa Robotgräsklipparen 2024 – För den oslagbara doften av nyklippt gräs!

by Andreas Bengtsson
1 år ago

Bästa Induktionsspisen 2024 – Maxa din effektivitet i köket!

by Andreas Bengtsson
1 år ago
Exit mobile version