När vintersäsongen närmar sig är det av yttersta vikt att se till att din bil är utrustad med rätt vinterdäck. Däcken är bilens enda kontakt med vägen, och under vintermånaderna kan väglaget variera stort, från blöt asfalt till isiga och snötäckta vägar. Därför är valet av vinterdäck inte bara en fråga om lagkrav utan även en viktig säkerhetsåtgärd. Här följer en guide om vad du bör tänka på när du står inför köp av nya vinterdäck.

1. Tidpunkt för däckbyte

Från och med den 1 oktober är det tillåtet att byta till vinterdäck, och från den 1 december är det ett krav, förutsatt att det råder vinterväglag. Att förbereda bilen för vinterförhållanden i god tid innan kylan slår till underlättar arbetet och sparar tid under de kalla månaderna.

2. Dubbade eller odubbade däck

Valet mellan dubbade och odubbade vinterdäck beror främst på klimatet där du bor. Dubbade däck erbjuder överlägset grepp på is och snö, särskilt på oplogade vägar. Om du däremot bor i en region med milda vintrar och sällan upplever snö och is, kan odubbade däck vara ett bättre val. Dessa hanterar modd väl, men under de få dagar med is bör du överväga att inte köra eller köra extra försiktigt.

3. Mönsterdjup

Lagen kräver att vinterdäck har ett mönsterdjup på minst 3 millimeter under vinterväglag för personbilar och lätta fordon. För tyngre fordon, såsom bussar och lastbilar över 3,5 ton totalvikt, krävs 5 millimeter, och för tunga släpvagnar över 3,5 ton gäller 1,6 millimeter. Även om det inte finns en lagstadgad åldersgräns för däck, rekommenderas det att byta ut däck som är äldre än 8 år.

vinterdäck

4. Kvalitet

Investera i högkvalitativa vinterdäck. De kan vara dyrare, men de erbjuder bättre väggrepp och säkerhet under vintern. Det är klokt att undvika budgetalternativ och istället jämföra priser mellan olika högkvalitetsdäck för att hitta de mest prisvärda alternativen.

Avslutande tips

Att välja rätt vinterdäck är en viktig del av att förbereda din bil för vintern. Genom att följa dessa råd kan du säkerställa att din bil är säker att köra under alla vinterförhållanden. För ytterligare information och tips om de bästa vinterdäcken på marknaden, besök vår artikel om bästa vinterdäck.