Smink är en stor del av mångas vardag, det kan hjälpa oss att känna oss pigga och fräscha och rädda ett trött ansikte. Det är dessutom roligt och kreativt, och det finns massor av spännande produkter att leka med. Att hitta rätt smink och sminkmärke däremot, kan vara betydligt svårare. Trots att det finns mycket högkvalitativt smink på marknaden så tillverkas det även mycket billigt smink som innehåller ingredienser som kan vara känsliga för huden, ja till och med skadliga. 

Precis som med ansiktskrämer och andra produkter för ansiktet så vill vi ju att vårt smink ska vara vårdande, och varken torka ut eller ge utslag. Har det även blivit dags att införskaffa sig en ny ansiktskräm så ta en titt på de bästa ansiktskrämerna i 2021. En bra ansiktskräm är viktigt för att hålla din hy mjuk och återfuktad.

Hur hittar man ett hållbart sminkmärke och vad kännetecknar ett sminkmärke med bra kvalitet? Här går vi igenom vad du bör ha i åtanke när du ska köpa nytt smink och känner att det är dags att satsa på kvalitet.

Olika hudtyper – olika behov

Det allra viktigaste när du ska köpa smink, är att du väljer ett sminkmärke som har produkter som är anpassade efter din hy. Vi har alla olika hy, och olika behov när det kommer till smink. Vilken hudtyp har du? Du kanske har torr hy, akne, fet hy, eller ojämn pigmentering? För att uppnå bästa möjliga resultat när du köper smink bör du utgå från din egen hudtyp. Något som många inte vet är att din kudde påverkar både hud och hår mer än du tror medan du sover. Det har därför blivit populärt att använda örngott i till exempel satin eller bambu, som är mindre skadliga för hud och hår.

Torr hy

Torr hy är ett vanligt problem hos många, det kan vara en konstant kamp eller komma och gå i omgångar. Det allra viktigaste för dig med torr hy är att återfukta, återfukta och återfukta. Börja med att investera i bra hudvårdsprodukter som tillför fukt, ett tips är att använda ansiktsvatten eller en fuktspray innan du sminkar dig. 

En annan räddning för dig med torr hy är en återfuktande primer, den gör du att huden håller sig återfuktad hela dagen och så att sminket blir jämt och fint. Torr hy kan på sikt skapa rynkor och tunna linjer och göra att huden ser äldre ut. Så var ordentlig med att vårda och återfukta din hy, och akta dig för produkter som torkar ut. Satsa på en tunn foundation som inte blir ”kakig”, ett tips mot torr hy är att använda en cc-cream eller en bb-cream som fungerar som en foundation och en ansiktskräm i ett.

Fet hy

Känns din hy ofta oljig och glansig och är pudret din bästa vän? Att ha fet hy är ingen negativt eftersom en fet hy faktiskt sägs åldras långsammare. Däremot kan man lättare få finnar och synliga porer, och ansiktet blir ofta glansigt. Börja med att hitta en ansiktskräm och ansiktsrengöring mot fet hy, och när det kommer till smink så kan det vara ett tips att undvika för mycket glitter och skimmer, eftersom detta gör hyn mer glansig. Satsa på foundation och puder med en matt effekt om du önskar att få bort/minska glansigheten. Leta efter produkter som absorberar överskottstalg, det är nämligen överskottstalg som ofta är boven bakom fet hy.

Hitta rätt märke

Hur hittar man då ett sminkmärke som är värt att satsa på, och måste det vara dyrt för att vara bra? Det måste det faktiskt inte. Som vi har nämnt tidigare så är det viktigaste att du hittar ett sminkmärke som passar din hy, därför är det svårt att nämna ett specifikt varumärke. Något att ha i åtanke, när du väljer bland denna otroliga mängd märken, är att gå efter ett skandinaviskt märke. Det kan både kännas tryggt samt att produkterna är anpassade efter vår skandinaviska hy. 

Att handla sminkprodukter som är utvecklade av dermatologer är också ett säkert kort, hittar du inte dessa där du brukar köpa smink så ta en titt på ditt lokala apotek. De allra flesta apotek har faktiskt en sminkhörna, och många produkter som är snälla mot din hy och hållbart producerade. För det är också något som spelar in när det kommer till kvalitet, hur och var är produkten producerad? Trots att det kan vara lite tidskrävande att leta reda på ett bra sminkmärke, så kommer det att vara värt det i slutändan och din hy kommer att tacka dig.