Pinnsoffan, känd från 20-talet. Det har varit en älskad möbel under flera årtionden under 1900-talet och har med jämna mellanrum fått nytt liv. Nu är det alltså dags igen, 2020-talet är åter igen pinnsoffans storhetstid. Pinnsoffan har främst använts som en sittmöbel i kök, men passar även utmärkt runt ett matbord i till exempel ett matrum eller vardagsrum. Den strama stilen i stil med pinnstolar gör att den passar i nästan vilket hem som helst och går att kombinera med vilka stolar som helst. 

Begagnade pinnsoffor är ett eftertraktat byte på Blocket, många vill ta till vara och själv sätta sin egen prägel. Kanske gör det inte så mycket om den är lite sliten om du ändå vill renovera och måla i en egen kulör. Är man ute efter en klassiker med rätt retrolook är det kanske en så orörd pinnsoffa som möjligt du är ute efter? Då är konkurrensen större och räkna med att slanta upp ett par tusenlappar för en klassiker från 60-talet i bra skick. 

Det finns flera möbeltillverkare som tillverkar nya pinnsoffor i olika utföranden och i alla möjliga färger. En färgglad pinnsoffa i köket gör ju vem som helst glad. 

Pinnstolen har sitt ursprung från Småland, redan på mitten av 1800-talet började man skissa på denna tidlösa stol. Pinnstolen som vi känner igen den har hämtat mycket inspiration från Windsorstolen som har sitt ursprung från 1700-talets England. I början tillverkades pinnstolen i ett småskaligt snickeri men under 1860-talet gick man över till industriell tillverkning. En pinnsoffa har egentligen samma utformning som en pinnstol fast en betydligt bredare och fler pinnar. En fördel med pinnsoffa jämfört med enstaka stolar är att man kan få plats fler runt bordet, speciellt om det är barn som ska ha sittplats.

Ibland kallar man pinnsoffan för kökssoffa, men märk väl att det finns en mängd kökssoffor som inte är pinnsoffor. 

Vill du ha hjälp att hitta den pinnsoffa som passar dig? Se Pinnsoffan – den kompletta guiden hos Möbeljakt.

Vad är det som utmärker en pinnsoffa? Precis som man hör på namnet är det “pinnar”. Ryggstödet består av en rad med pinnar och ofta är även benen i samma stil. Med hjälp av flera pinnar och en överliggare så blir pinnsoffan både en stabil och bekväm möbel. Alla pinnsoffor ser dock inte likadana ut, det finns de utan armstöd på sidorna, de med en kantig design och de med betydligt mer rundade former. De finns också i olika storlekar men vanligast är att de har en längd mellan 110 till 150 cm. 

Vart passar pinnsoffan? Som vi tidigare nämnt så kallas ibland pinnsoffan för kökssoffan, men har du ett uterum, större hall eller annat lämpligt utrymme så fyller blir pinnsoffan både en fin inredningsdetalj och en praktiskt möbel. Kombinera med valfria kuddar och plädar för att få en lite mer ombonad stil eller ha den helt ren för en mer avskalad skandinavisk design.