Har eller har du tänkt att skaffa en elbil eller hybrid? Du är nog inte ensam. Tack vare skattelättnader och “bonusar” i kombination med att elbilarna och elhybriderna börjar få mer humana priser så ökar takten av dessa bilar i Sverige med hög takt. 

De elektriker vi har pratat med har alla högtryck, inte minst tack vare den ökade mängd av laddboxar de installerar. 

Varför laddbox? Kan man inte ladda med ett “vanligt uttag”?

Givet att du har rätt form av laddare så går det att ladda din elbil eller el-hybrid genom ett vanligt uttag, också kallat “schuko” i elektrikerkretsar. Men det finns en mängd anledningar till att inte göra det mer än i vid enstaka tillfällen.  

Ett vanligt uttag är helt enkelt inte gjort för att utsättas av en så hög belastning under en lång tid och du som fastighetsägare har kanske inte 100% koll på hur kopplingen till ditt befintliga uttag ser ut. En hög belastning leder till hög värmeutveckling och en hög värmeutveckling kan i värsta fall leda till smälta kontakter/kablar eller brand. 

När du laddar i ett vanligt eluttag får du också en lägre effekt jämfört med en laddbox där du kan ta ut en mycket större effekt på ett säkert sätt. Omsatt till enkla siffror kan man säga att man kan ladda ungefär 1 mils bilåkande på en timme genom ett vanligt uttag (10A) medan du med en laddbox med 3-faser 16A kan ladda cirka 6 mil per timme. 

Vad kostar en laddbox?

Det finns laddboxar från cirka 5 tusen kronor och uppåt. En del har en fast kabel och andra har ett uttag där du kopplar in valfri laddkabel. Det som skiljer dem åt är olika smarta funktioner och olika typ av säkerhetsfunktioner. Många laddboxar har en inbyggd Jordfelsbrytare av typ B vilket kan vara att föredra för då slipper man installera en sådan vid sin elcentral. Vill man ha smarta funktioner, som att kunna schemalägga laddning, se laddningshistorik, bara låta vissa användare använda laddboxen och så vidare så finns detta i många laddboxar.

Vad kostar installationen?

Det är många faktorer som spelar in vid installationen, det enklaste är att skriva ner så mycket information du kan och skicka över till en eller flera elektriker och be om en uppskattning. Det som kan vara bra att ha med är hur långt du har till den plats du tänker installera laddboxen, hur många man behöver borra igenom, hur många faser (3 rekommenderas) du vill använda, vilken säkring du har på din fastighet (20A är till exempel vanligt) och vilken laddbox det är du vill ha installerad.

En uppskattning många elektriker lämnar är cirka 4-6 tusen kronor för en relativt enkel installation, inklusive material och moms.

Ladda-hemma-stödet

Ladda-hemma-stödet är något man bör kolla upp om man ska installera en laddbox hemma. Från Naturvårdsverket får man nämligen tillbaka 50% av kostnaden av laddbox + installation, upp till 10 000 kronor. Du kan alltså installera en laddbox med installation för upp till 20 000 kronor och därefter få tillbaka 10 000 kronor. 

Mer om laddboxar

Hos LaddboxHemma.nu kan du läsa en jämförelse av de bästa laddboxarna