Att måla om köksluckorna är ett budgetvänligt och effektivt sätt att förnya kökets utseende och känsla. Genom enbart några penseldrag kan du omvandla ditt köks atmosfär och skapa en helt ny stil. I den här guiden går vi igenom stegen för att måla om köksluckorna, från förberedelse till målning och slutligen, återmontering.

Förberedelse

Material och verktyg

 • Målarfärg (vatten- eller oljebaserad)
 • Grundfärg
 • Penslar och rullar
 • Slipmaskin eller slipsvamp
 • Skruvmejsel
 • Plast- eller textilöverdrag
 • Tejp och tidningar för att täcka områden som inte ska målas​1​.

Förbereda ytan

 1. Ta bort beslag: Demontera alla beslag på köksluckor och köksstommen så att du kan arbeta mer fritt​1​.
 2. Rengöring: Rengör köksluckorna från smuts och fett med hjälp av en mikrofiberduk och ett lämpligt rengöringsmedel​1​.
 3. Tvätt: Använd en målartvätt för att få bort smuts och fettfläckar, skölj med vatten och låt torka​2​.

Målningens gång

Grundmålning

Applicera en grundfärg för att säkerställa en jämn yta och bättre färgadhesion.

Måla köksluckorna

 1. Första Lagret: Applicera färgen i tunna, jämn lager med penslar och rullar.
 2. Torkning: Låt varje lager torka helt innan du applicerar nästa.
 3. Slutlig Torkning: Efter att du har målat klart, låt dina köksluckor torka ordentligt i ett dammfritt område innan du hänger upp dem igen​3​.

Återmontering

När färgen har torkat ordentligt, montera tillbaka beslagen och häng upp köksluckorna på sin ursprungliga plats, och var försiktig så att du inte skadar den nya färgen under processen​3​.

Ytterligare tips och råd

Målningsidéer och stilval

 • Färgval: Välj en färg som matchar resten av ditt köks inredning. En snygg kulör på luckorna och nya knoppar kan räcka långt för att förnya köket​4​.
 • Glasbyte: Om dina köksluckor har glasrutor och du önskar en förändring, överväg att byta ut dem till klarglas eller ett annat mönster som passar din stil​4​.
 • Handtagsbyte: Nya handtag kan också ge en uppfriskande känsla till dina köksluckor. Om de nya handtagen har andra mått än de gamla, se till att spackla igen de gamla hålen och göra nya hål för de nya handtagen​4​.

Målningstekniker och verktyg

 • Lackpenslar och finhåriga rollers: Använd en lackpensel för kanter och smala ytor, och en finhårig roller för släta ytor för att uppnå en jämn färgfinish​5​.
 • Spackling och slipning: Förbered ytan genom att spackla eventuella hål och slipa ytan ordentligt. Det är rekommenderat att använda en maskin för slipningen då det går snabbare och ger ett jämnare resultat​4​.

Frågor och svar

Hur lång tid tar det att måla om köksluckorna?

Målningen kan ta allt från en dag till en helg, beroende på antal lager och torktid.

Behöver jag ta ner köksluckorna för att måla dem?

Ja, det rekommenderas att ta ner luckorna för att säkerställa en jämn målning och undvika att få färg på andra ytor i köket​6​.

Vilken typ av färg ska jag använda?

Det beror på dina personliga preferenser samt kökets användning. Oljebaserade färger är ofta mer hållbara, medan vattenbaserade färger torkar snabbare och är enklare att rengöra.


Genom att följa ovanstående steg och överväga de extra tipsen och råden, kan du framgångsrikt måla om dina köksluckor och ge ditt kök en helt ny look.