Idag finns det drönare som är mindre än en vanlig telefon och så finns det drönare en fullvuxen människa kan sitta i och intresset för flygande drönare har nog aldrig varit större! 

Allt eftersom tekniken utvecklas blir även drönare allt enklare att flyga. Idag finns det till och med drönare för barn fyllda med smarta säkerhetsfunktioner och pilot-assistanssystem vilket tillåter även de yngsta att få flyga med en drönare i luften.

Men vad ska man tänka på när man kollar på drönare?

Ja, det är en bra fråga. Egentligen handlar det mycket om vad man tänkt använda drönaren till. Har man tänkt flyga den inomhus? Ja då kanske det passar med en lite mindre drönare som är lätt att flyga. Med fördel kan man då också köpa en drönare med så kallad “korg” som omsluter hela flygkroppen och skyddar den ifall man skulle råka flyga in i något föremål. Det kan jag garantera att man lär göra också.

Ska man istället flyga utomhus kan det vara en fördel att hitta en drönare som är lite större och tyngre. Med ett större mellanrum mellan rotorerna blir drönaren stabilare att flyga och med den extra vikten säkerställer man att den inte blir känslig för starkare vindar.

En till sak man bör kolla på är batteritiden. Att flyga i några enstaka minuter för att sedan behöva vänta en smärre evighet för att få flyga igen…ja det är verkligen inte roligt. Visserligen är det extremt sällan laddtiden är kortare än flygtiden, men leta gärna efter en drönare där batteritiden medger en hel del flygande innan det är dags för laddning.

Sedan får man ju givetvis inte glömma priset. 

Är det första drönaren så kanske man kan satsa på att köpa en lite billigare maskin. Även om man tänker att det kommer bli mycket flygande så finns det ändå en risk att flygtimmarna blir mindre i antal än förväntat, antingen på grund av tidsbrist eller sviktande intresse. Att då ha köpt en billigare maskin är skönt, det blir inte allt för många kronor man kastat i sjön. Detta gäller nog framför allt när man letar efter en barndrönare, vi vet alla hur flyktigt barns intresse kan vara. 

Inte heller vill man ha lagt allt för mycket pengar på en drönare om man är nybörjare. Risken att man råkar krascha är överhängande och även om det är tråkigt att krascha med sin drönare, oavsett prisklass, så gör det ondare i plånboken om man lagt flera tusen på en ny flygfarkost.

Avslutande tankar

Att flyga med drönare är bland det roligaste man kan göra, så är det bara! Att hitta rätt drönare för dig kan dock vara lite trixigt, lyckligtvis finns det hemsidor såsom allradio.se där man kan hitta olika recensioner och test av bland annat drönare. Att besöka en sådan hemsida innan man gör sitt köp kan vara ett klokt beslut.