Något som jag alltid har drömt om är att äga en egen vingård och producera eget vin. Tyvärr har detta aldrig blivit av, både av ekonomiska och geografiska anledningar, men som lite plåster på såren har jag istället satsat på att ha ett litet hemmabryggeri nere i källaren där jag både brygger mitt eget vin och öl. 

Då undrar ni säkert – brygga vin hemma, hur gör man det? Hembryggning av öl är något som många är bekanta med, men just vin har jag inte stött på så många som är medvetna om att man kan brygga hemma. Och detta utan tillgång till egen vingård! Vad behöver du då? Den enklaste vägen att gå är att köpa en vinsats och bara tillsätta vatten för att få ett gott hemmagjort vin, men jag skulle vilja påstå att det krävs lite mer än så. Till exempel så brukar jag istället för att bara ta vatten direkt ur kranen och använda det, rena vatten med aktivt kol innan jag tillsätter det i min vinblandning. Annars så skulle jag säga att du behöver detta för att göra eget vin hemma

  • Jästillbehör. Själva jäsprocessen kräver ändå att du använder olika redskap, till exempel, jäshink, jäslock, vinfilter, luftpump och korkapparat. 
  • Rengöring. Hygienen är viktig när du brygger ditt eget vin, och det är inte bara vattnet som behöver vara rent. Även vinflaskorna och andra redskap behöver vara rena, och då är det bra att ha sköljmedel och steriliseringsmedel hemma. Om du vill testa att rena vattnet så går det lätt att hitta billigt aktivt kol på nätet. 
  • Vinjäst. En bra jäst är nästintill det viktigaste för att få till ett bra hemmabryggt vin. 
  • Vinsatser. Istället för att producera egna vindruvor så använder du dig av vinsatser. Det finns vinsatser för rött, vitt och rosévin, och i olika smaker, volymer och bryggningstid. 
  • Förpackning. Flaskor behövs för att förvara vinet, och det blir mycket roligare och bättre om du gör flaskan (eller förpackningen) mer personlig. Införskaffa några snygga vinetiketter och sätt din egen prägel på vinet, samt en bra buteljering, till exempel förseglingslack, för att det ska hålla så länge som möjligt!

Har du detta hemma är du så gott som redo att brygga ditt eget vin!