Att använda en gräddsifon till att få till perfekt grädde uppe på kakan eller drinken, eller kanske till och med få till en perfekt fluffig sås, verkar vara något som har blivit populärt på sista tiden. Jag själv har en gräddsifon hemma och efter att jag bunkrat upp med billiga lustgas patroner så används gräddsifonen flitigt här hemma. 

Men en fråga som poppade upp i mitt huvud innan jag skaffade min gräddsifon var ”varför använder man lustgas patroner och lustgas till gräddsifon?” Detta gjorde mig helt ärligt lite orolig, för är inte lustgas något dåligt? Jag antar att det här är något som många fler har funderat på, så jag har därför satt ihop en liten ”FAQ” åt er. 

Vilka patroner ska man använda till gräddsifon? 

Man använder så kallade lustgaspatroner till gräddsifoner. Detta används som drivmedel och är patroner som är fyllda med ren lustgas (N20). Lustgaspatronerna säljs oftast i 10-pack och varje patron är fylld med 8 gram lustgas. 

Varför har man lustgas till gräddsifon? 

Lustgas används som förpackningsgas i livsmedel och har E-nummer E 942, men används även om drivmedel i patroner till bland annat gräddsifoner. Fördelen med att använda lustgas istället för luft är att lustgas inte orsakar härskning av fetter i matvarorna, till exempel grädde, och därför håller sig fräscha längre. 

Vad är det i lustgas? 

Lustgas, eller dikväveoxid (N20), är en färglös gas med en svagt sötaktig smak och lukt. Gasen används som narkosmedel och lätt bedövningsmedel. Att gasen kallas för lustgas beror på gasens effekt att framkalla behagliga känslor. Använd dock inte lustgaspatronerna till gräddsifon i annat syfte än som drivmedel till just gräddsifoner! 

Hur använder man en sifon? 

Gräddsifonen fylls med grädde och så skruvar man in en lustgaspatron. När man trycker för att släppa ut grädden så kommer den att drivas ut med gasen och på samma gång bli luftig, precis som vispad grädde.